Kristersson: Sverige behöver minst två kärnkraftsreaktorer till

Foto: Frankie Fouganthin CC BY-SA 4.0
  • Tisdag 3 jan 2023 2023-01-03
E-post 485

Sverige behöver köpa in två kärnkraftsreaktorer. Minst. Det meddelar statsminister Ulf Kristersson inför ett möte med Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris.
– Jag är helt öppen för att Frankrike är ett av de länder som ser till att Sverige får mer kärnkraft, säger Kristersson enligt Aftonbladet.

Vid tisdagens möte med pressen i den franska huvudstaden säger statsministern att han gärna ser att de båda länderna ingår i ett fördjupat samarbete vad gäller kärnkraften framöver.

Han nämner att Frankrike redan samarbetar med andra länder i frågan och att landet är ett av de fåtal som tillverkar kärnkraftsreaktorer.

– Sverige behöver köpa minst två kärnkraftreaktorer, säger Kristersson till Aftonbladet.

Huvudanledningen till mötet med den franske presidenten är att Sverige den 1 januari tog över ordförandeklubban för EU efter Tjeckien.

Kristersson säger att Sverige övertar ordförandeskapet samtidigt som EU präglas av flera olika kriser.

– Den ryska invasionen av Ukraina är naturligtvis den värsta, men vi måste också hantera energikrisen, klimatkrisen och den stigande inflationen, säger statsministern enligt TT.

Läs även: Frankrike bygger nya kärnkraftverk – Macron: ”Garantera vårt lands tillgång till el”

Läs även: Efter nedlagda kärnkraften: Sverige riskerar bli elimportör

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag