Kritiken mot GW Persson i A$AP Rocky-fallet: ”Sannolikt att publiceringen kommer fällas”

Foto: Faksimil Youtube samt Nyheter Idag
  • Söndag 28 jul 2019 2019-07-28
E-post 537

”Det är ytterst osannolikt” att den målsägande afghanen, som A$AP Rocky misstänks ha misshandlat, har köpt sina hörlurar med egna pengar, skriver Leif GW Persson i Expressen. ”Själv bedömer jag det som ganska sannolikt att publiceringen kommer fällas av PO/Pon”, kommenterar Mårten Schultz, professor i juridik.

En text av Leif GW Persson publicerad i Expressen möter hård kritik i sociala medier. I krönikan resonerar GW Persson över den uppmärksammade händelsen där den amerikanska artisten A$AP Rocky misstänks misshandlat en afghansk man.

Enligt videoklipp och polisens förundersökning upplevde att artisten att han var förföljd av afghanen. Själv menar afghanen att han ville ha tillbaka ett par hörlurar som han blivit av med vid en tidigare skärmytsling med artistens sällskap.

I samband med att Expressen redovisar målsägandens tidigare klander och domar, bland annat narkotikabritt och misshandel, resonerar Persson om målsäganden. Där skriver Persson att ”det är ytterst osannolikt” att målsäganden betalt för hörlurarna med egna pengar.

Schultz: ”Sannolikt publiceringen kommer fällas”

Perssons kommentar uppfattas av kritiker som insinuant mot målsäganden och Mårten Schultz, professor i juridik, menar på Twitter att det är ”sannolikt att publiceringen kommer fällas” av Pressens opinionsnämnd.

I en senare tweet ställer Schultz den retoriska frågan om det är ”en förändrad publicistisk hållning efter Mattsson?”. Schultz refererar till Thomas Mattsson som fram till nyligen var chefredaktör över tidningen.

Advokat Peter Hellman instämmer i kritiken på Twitter.

”Reagerade också på just den formuleringen. Det skulle också kunna vara förtal”, skriver han i ett svar till Schultz.

För att saken ska kunna prövas av Pressombudsmannen och senare Pressens opinionsnämnd förutsätts att den utpekade själv anmäler händelsen. Enligt förundersökningsprotokollet befinner sig troligen målsäganden i Iran på semester.

Nyheter Idag söker Expressen för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag