Kritiken mot Linde (S) efter mötet om afghankonsulatet: ”Har inte tagit sitt ansvar”

Ann Linde, ambassadören samt Daniel Källenfors. Foto: CTBTO (CC BY 2.0) / Lidingömoderaterna
  • Fredag 12 feb 2021 2021-02-12
E-post 148

LIDINGÖ I ett möte mellan Lidingös kommunstyrelseordförande Daniel Källenfors (M) och Afghanistans ambassadör på fredagen bekräftades att det afghanska konsulatet ska flytta till en mer lämplig plats. Efteråt levererade Källenfors kritik mot utrikesminister Ann Linde (S) för att inte ha agerat i frågan.
– Utrikesdepartementet och Ann Linde har inte tagit sitt ansvar, säger han.

Som Nyheter Idag tidigare rapporterat om har Moderaterna på Lidingö uppmärksammat vad man kallar en ohållbar situation kring det afghanska konsulatet i kommunen.

”Konsulatet som ligger mitt i ett bostadsområde, saknar fungerande kösystem och har inte ombesörjt behovet av väntrum och toaletter, vilket lett till att konsulatets besökare söker skydd, värme och uträttar sina behov i närliggande parker och hus”, skriver man i ett pressmeddelande och fortsätter:

”Polis har ofta kallats dit på grund av ordningsstörningar.”

Daniel Källenfors har drivit frågan och vill att konsulatet flyttar till en annan plats. För att reda ut saken bjöd han in Afghanistans ambassadör Ghulam Abbas Noyan till stadshuset på fredagen.

Efteråt berättar Källenfors att mötet blev lyckat och att han fick bekräftat vad Afghanistans ambassad tidigare meddelat på sin Facebooksida – att man tänker flytta på konsulatet.

– Han uppvisade en stark vilja att lösa situationen och konfirmerade att de aktivt letar efter en ny lokal som är ändamålsenlig. Så det var ett väldigt positivt möte på så sätt, säger Källenfors.

Han riktar dock kritik mot regeringen och utrikesministern.

– Utrikesdepartementet och Ann Linde har inte tagit sitt ansvar. De har en skyldighet att bistå för att hitta ändamålsenliga lokaler för ambassader och konsulat, men de har inte tagit ansvar trots att det har påpekats flera gånger att de måste bistå i den här processen, säger Källenfors.

– De kan naturligtvis ordna sina egna lokaler, och det är det de ska göra. Vi påpekar att enligt Wienkonventionen ska utrikesdepartementet och svenska staten hjälpa till i en sådan här process, och så har inte skett. Jag förstod att det också fanns en viss frustration på afghanernas sida kring det här.

Vad har ni fått för respons från departementet?

– Egentligen ingen respons alls. De har inte lyft frågan och inte tagit ansvar för situationen.

Bli PLUS-medlem

Gillar du det vi gör?

Till skillnad från många traditionella medier och numera även en rad alternativa medier tar Nyheter Idag inte emot presstöd. Det betyder att vi finansieras av de som läser oss och ser ett värde i det vi gör.

Om du vill hjälpa oss att fortsätta, bli PLUS-medlem och få samtidigt tillgång till all vår journalistik.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag