Kultförfattaren Stig Larsson: Dagens Nyheter försökte sätta dit mig

Författaren Stig Larsson. Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Söndag 11 okt 2020 2020-10-11
E-post 493

Kultförfattaren Stig Larsson säger till Ledarsidorna att DN försökte ”sätta dit” honom under metoo. ”Dagens Nyheter ringde upp kompisar till mig och försökte kolla upp min bakgrund om gamla tjejer” säger Larson, som också hyllar Alexander Bard och sågar vänstern och det politiskt korrekta kulturklimatet i intervjun.

Nu säger kultförfattaren Stig Larsson att Dagens Nyheter försökte ”sätta dit” honom under metoo-hösten 2017, när flera kulturpersonligheter hängdes ut i pressen för påstådda sexövergrepp.

– Dagens Nyheter ringde upp kompisar till mig och försökte kolla upp min bakgrund om gamla tjejer. De försökte sätta dit mig, bokstavligt talat. Det hela var ju väldigt obehagligt, säger Stig Larsson till Ledarsidorna.

Läs även: Sofia O.O. lämnar Aftonbladet efter metoo-hysterin

Stig Larsson är vän med Jean-Claude Arnault, som dömdes för våldtäkt efter flera artiklar i Dagens Nyheter, och Larsson säger till Ledarsidorna att han blev tillsagd att ”ligga lågt” under metoo-hösten.

– Det kom människor till mig från olika institutioner och förklarade att jag behövde ligga lågt. Jag blev väldigt förvånad, säger Larsson och fortsätter:

– Men jag insåg också att tiden inte var inne för att gå till en attack mot den åsiktskorridor som snabbt smalnade av och plötsligt blev repressiv, så repressiv att jag riskerade att förlora inkomster.

Larsson framhåller Alexander Bard som en av få som han menar har ”varit modiga”.

– Men han räddas av att han är homosexuell. Som homosexuell har du lite mer yttrandefrihet än vad du har som heterosexuell. Nu räddades han ju inte i långa loppet, han fick massa skit för det där sista. Om Black Lives Matter.

Läs även: Bard: ”Martin Luther King hade hatat Black lives matter”

I intervjun säger Larsson även att vänstern slutat vara en arbetarklassrörelse och blivit en rörelse för akademiker som behövde något som ”kunde förklara varför de misslyckades med att realisera sina egna drömmar”.

– Allt fler ville göra karriär inom ett väldigt smalt område. För att kunna hantera sin egen besvikelse var man i alla fall tvungen att betrakta sig som en god person, att man skulle ha goda åsikter, hur orealistiska de än nu var, säger Larsson.

Enligt Larsson präglas kulturvärlden och andra medelklassmiljöer av ett politiskt korrekt åsiktsklimat.

– Jag tror att en förklaring till att de som är lågutbildade tenderar att vara mer öppet kritiska mot det politiskt korrekta klimatet har att göra med att de inte är lika bundna av ett sorts internt tryck på arbetsplatsen, säger Larsson.

Läs även: Metoo-uthängare avstängd från UR – tog politisk ställning mot SD i TV

Stig Larsson

Debuterade 1979 och var under 80- och 90-talet en av Sveriges mest hyllade författare inom prosa, lyrik och dramatik.

Även verksam som regissör för teater och film, där han senast regisserade August, en tv-pjäs om August Strindberg skriven av Peter Birro, för SVT år 2007.

Startade och ingick i redaktionen för Kris, en av 80-talets mest inflytelserika tidskrifter. I redaktionen ingick även Horace Engdahl och flera andra som senare valdes in i Svenska Akademien.

Verk i urval:

Autisterna, roman, 1979

Nyår, roman, 1984

VD, pjäs, 1987

Komedin I, roman, 1989

Kaninmannen, film, 1990

Grötbögen, filmmanus, 1997

Nattar de mina, lyrik, 1997

När det känns att det håller på ta slut, självbiografi, 2012

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag