Kulturministerns rekryteringslista kritiseras: ”Djupt rasistisk”

Kulturminister Bah Kuhnke får listan överlämnad från Rättviseförmedlingen. Foto: rattviseformedlingen.se
  • Måndag 12 okt 2015 2015-10-12
E-post 449

STOCKHOLM Kulturministern möter svidande kritik för en lista från rättviseförmedlingen som anklagas för att bland annat vara rasprofilerad. ”Saknar ord för denna besatthet av etnicitet och kön. Men det är intressant hur det endast är öppet vänsterpersonligheter som räknas som riktig ’mångfald'”, skriver riksdagsledamoten Hanif Bali (M) på Facebook.

Kulturdepartementet har gett den kontroversiella organisationen Rättviseförmedlingen i uppdrag att ta fram en lista på personer som de tycker ska rekryteras till styrelser och insynsråd. Totalt rör det sin om 334 namn som överlämnats till kulturminister Alice Bah Kuhnke och nu möter listan svidande kritik på Humanistbloggen, som uppmärksammar det hela.

”Hur djupt rasistisk den här listan är märks i de diskussioner kring namnen som direkt har utbrutit i sociala medier. Finns det judar med? För att utröna detta har människor alltså tvingats leta igenom listan på jakt efter judiska namn – ni vet, sådär som man gjorde i 30-talets Tyskland”, står att läsa på Humanistbloggen.

”Det här är en så bisarr övning att man tappar fotfästet en stund”, fortsätter Humanistbloggen.

Även den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali rasar

Det är inte bara Humanistbloggen som reagerar kraftigt på den lista som nu överlämnas till Kulturministern. Den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali uppmärksammar Rättviseförmedlingens lista och han konstaterar bland annat att den har en slagsida åt ”vänster”.

”Rättviseförmedlingen levererar en lista med en blandning av exotiska namn, vänner och främst ideologiska likatänkande för statlig anställning till Alice Bah Kunke. Saknar ord för denna besatthet av etnicitet och kön. Men det är intressant hur det endast är öppet vänsterpersonligheter som räknas som riktig ’mångfald'”, skriver riksdagsledamoten Hanif Bali (M) på Facebook.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag