Kulturskribent till attack mot Ed Sheerans utseende – ”symbol för patriarkatet”

Foto: Eva Rinaldi
  • Måndag 23 jul 2018 2018-07-23
E-post 901

SVERIGE Artisten Ed Sheerans framgång visar att vi lever i ett patriarkat där det ställs högre krav på kvinnor än på män. Det slår kulturskribenten Fanny Wijk fast i Göteborgs-Posten.

Efter att ha sett Ed Sheerans konsert på Ullevi reflekterar Fanny Wijk över hur den brittiske musikern kan vara så populär – hans musik är ju ”medioker” och han ”ser ut som en liten hobbit”. Detta bevisar att det finns ett patriarkat och att Sheeran är en symbol för det.

”För en kvinnlig version av honom skulle aldrig få finnas. En kvinna som är en halvdan entertainer och inte speciellt snygg säljer inte ut Ullevi eller någon annan arena heller för den delen. En kvinna som är vanlig och sympatisk blir inte världens största artist. Hon tar aldrig den platsen från början, och skulle aldrig heller få den heller”, skriver Fanny Wijk.

Som kvinnlig musiker måste man vara exceptionell för att komma någon vart, men som man räcker det med att vara medioker, menar hon. Kvinnor har inte tid att bygga självförtroende och odla drömmar eftersom de ”tar så mycket ansvar, utbildar sig, skaffar ett jobb, betalar hyran, oroar sig för framtiden, planerar och överväger”.

Kulturskribentens slutsats är att vi måste släppa fram fler mediokra kvinnor och låta dem ta plats på samma stora scener som Ed Sheeran. På så sätt bekämpar vi de patriarkala strukturer som har tagit hobbit-artisten till toppen.

Reaktionerna på krönikan har varit många i sociala medier:

Är det patriarkatets fel att Ed Sheeran är så känd och omtyckt?
3401 röster (se resultat)

Läs även: Bara kvinnliga artister får spela på Stockholmsfestival: ”Vill försöka ta vårt ansvar”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag