Kurder kritiska till politiskt turkmöte i Stockholm: ”De är fascister”

Özgür Cetinkaya (t.v) och Mehmet Mehdi Eker (t.h). Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 12 mar 2017 2017-03-12
E-post 567

STOCKHOLM Ett stort polispådrag och en bilkolonn anlände till Fittja under söndagen när den turkiske toppolitikern Mehmet Mehdi Eker kom på besök. Han är i Sverige för att söka stöd hos den turkiska diasporan för ett nytt lagförslag som ska ge Turkiets president Erdogan betydligt mer makt än vad konstitutionen tillåter idag. – De är fascister, muttrar Özgür Cetinkaya som står utanför den kurdiska kulturföreningen femtio meter bort.

Risken för politiska bråk är överhängande i Fittja. Den turkiske toppolitikern Mehmet Mehdi Eker, internationell sekreterare i regeringspartiet AKP, anlände till Fittja centrum i en bilkolonn. Han höll tal inuti den turkiska kulturföreningen precis bakom Fittja centrum. Inne i lokalerna var det fullsatt.

Det är en valkampanj som för honom till Stockholm där han söker stöd hos den turkiska diasporan för ett kontroversiellt lagförslag som Turkiet väntas rösta om i april. I korthet går lagförslaget ut på att ge sittande president Recep Tayyip Erdoğan betydligt mer makt än vad den turkiska konstitutionen tillåter idag. Kritiker menar att Turkiet är på väg att bli en diktatur.

Och hotbilden har varit stor mot den turkiske politikern. Ett inplanerat besök i Norsborg i södra Stockholm ställdes in av ägaren till den lokal där mötet skulle hållas, rapporterar TT enligt Sydsvenskan. Och svensk polis har förberett sig inför eventuella oroligheter så pass att de har gått upp i stabsläge.

– Vi kan inte kommentera säkerhetsläget. Vi anpassar resurserna efter de behov som skulle behövas och kommer ha resurser tillgängliga på de platser och de möten som han ska gå på, säger Mats Eriksson, presskommunikatör vid Polisen i Stockholm till TT.

Kurder kritiska till att mötet hålls i Sverige

Bara femtio meter ifrån den turkiska lokalen finns en kurdisk kulturförening. När Nyheter Idag talar med kurderna i Fittja centrum står Özgür Cetinkaya utanför och blickar bort mot det politiska mötet.

– De är fascister, muttrar han.

Stämningen hos kurderna är både uppsluppen och spänd på samma gång. De är frågande till varför länder som Holland, Tyskland och senast Danmark har markerat mycket hårt mot de turkiska AKP-politikerna samtidigt som Sverige i praktiken erbjuder dem hjälp med hög polisiär närvaro för att de turkiska politiska mötena ska kunna genomföras.

– Det är löjligt att de kommer till Sverige för att ägna sig åt turkisk politik. Det är fel, säger en annan i en den kurdiska lokalen.

I Nederländerna stoppades den turkiska familjeministern Fatma Betül Sayan Kaya från att hålla ett politiskt möte. Det blev stundtals så dramatiskt att nederländsk polis, enligt uppgifter i medier, avväpnade hennes livvakter varpå de sedan tvingade henne lämna landet.

Och Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen förklarar på Facebook varför han inte tillåter att liknande möten äger rum i Danmark.

”Den danska regeringen noterar den aktuella utvecklingen i Turkiet med stor oro eftersom de demokratiska principerna är under stort tryck. Normalt skulle detta inte hindra ett möte, utan snarare göra det ännu mer relevant eftersom det skulle innebära en möjlighet att uttrycka vår oro direkt. Men, de turkiska utspelen och attackerna mot de västerländska demokratierna och de nuvarande retoriska attackerna mot Nederländerna innebär att ett möte just nu skulle tolkas som om Danmark ser milt på utvecklingen i Turkiet, vilket inte alls är fallet”.

En stund efter mötet vid Fittja centrum transporteras Mehmet Mehdi Eker till en aula i en skola i Fittja. Inuti är det fullsatt och människor viftar med stora turkiska flaggor samtidigt som politiker håller tal på turkiska. Utanför står bilkaravanen och i alla riktningar står svenska poliser och övervakar. En tjej i 20-års åldern, som är kritisk till det nya lagförslaget, intervjuas av svenska journalister.

Vid dörringången står ett gäng turkiska ungdomar och röker. Stämningen är på topp och många är finklädda.

– Turkiet blir starkare för varje år, säger en av dom innan de går in för att lyssna till AKP:s internationelle sekreterare.

Borde Sverige stoppa mötet?
983 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag