”Kurdiska rävens” fiender: ”Hans dagar är räknade”

Till höger "den kurdiska räven" Rawa Maijid. Bild: Nyheter Idag/Polisen
  • Söndag 17 sep 2023 2023-09-17
E-post

Rawa Majid har den senaste tiden hamnat i en ny blodig gängkonflikt, den här gången mot en fraktion ur sitt eget kriminella nätverk. I den pågående konflikten har mamman till Majids motståndare Ismail Abdo mördats, och en person utan koppling till gängkriminalitet skjutits ihjäl i ett dåd som polisen tror egentligen riktades mot en släkting till Majid. Nu säger en källla från Abdos fraktion till Expressen att de inte kommer sluta förrän Rawa Majid är död eller gripen av polis.

Den senaste tiden har en ny våldsvåg, denna gång med epicentrum i Uppsala, drabbat landet. Liksom den serie våldsdåd som skedde i vintras har anhöriga till gängkriminella mördats, och minderåriga utnyttjats som skyttar.

Även denna gång är Rawa Majid, känd i medier som ”kurdiska räven”, i centrum för våldet. Den här gången handlar det om en fraktionsstrid i Majids eget kriminella nätverk ”Foxtrot”, och den kvinna i 60-årsåldern som mördades i Uppsala i förra veckan var mamma till Ismail ”jordgubben” Abdo, tidigare Majids kumpan men numera hans dödsfiende.

Nu har Expressen intervjuat en person från Abdos fraktion, som säger till tidningen att de inte kommer sluta förrän Majid är ”död eller grips”.

– Det finns ingen kriminell i världen som accepterar att man mördar en oskyldig 60-årig mamma på det här sättet. Detta tar inte slut förrän ”Räven” är död eller grips. Hans dagar är räknade, säger personen till Expressen.

Förutom Majid finns en 34-årig man som är fortsatt lojal mot Majid på fraktionens dödslista. 34-åringen tros befinna sig i Irak, och förra veckan placerades en sprängladdning vid en adress som han har koppling till.

Men även andra gängkriminella som på olika sätt samarbetar med Majid är måltavlor. På onsdagen sköts en en 19-årig man, som misstänks vara allierad med Majid, ihjäl med flera skott i Vasastan i centrala Stockholm.

– Sverige ska veta att alla som stöttar Rawa Majid, alla som springer ärenden för honom, alla som köper narkotika av honom riskerar att dö.

– Vi står inte för attacker mot familjer, men de har öppnat den här dörren och då kan vi inte stå tysta. Vi kommer slå tillbaka mot samtliga individer med koppling till Foxtrot, på samma sätt som de har gjort.

Under Majids tidigare konflikt med det så kallade Dalen-nätverket sköts en pappa till en gängkriminell ihjäl i sitt hem i Tullinge söder om Stockholm.

Den ihjälskjutne tros inte haft något med gängkriminaliteten att göra, och sköts ihjäl efter att ”Efterlyst” på TV 3 gått ut med uppgiften att hans son misstänktes för en skottlossning mot en bostad där anhöriga till Rawa Majid låg och sov.

Enligt personen som Expressen talar med ska den Majid-fientliga fraktionen ha varit inblandade i hans narkotikahandel, men tagit avstånd från de våldsdåd Majid beordrat.

– Vi gillar inte att ägna oss åt våld men nu har det gått över alla gränser, säger personen.

Då Majids fraktion angripit familjer menar emellertid motståndarna att de också tvingas göra det.

– ”Familjekortet” försvann när de gav sig på en mamma. Sedan har det hänt flera andra saker som allmänheten inte känner till. De agerar på familjer. Vi undviker att agera mot familjer, men om vi måste så gör vi det, säger personen till Expressen.

I förra veckan sköts en man ihjäl i en trappuppgång i Uppsala där en släkting till Rawa Majid är skriven. Men den mördade mannen var en granne till släktingen, 25-årige Mogos Amanuel Tesfemariam, som är ostraffad, saknar koppling till gängkriminalitet och var på väg till jobbet i hemtjänsten när han mördades.

På en direkt fråga om Abdo-falangen ligger bakom mordet på Tesfemariam svarar Expressens källa ”ingen kommentar”.

Expressen: Mannen som sköts till döds hade inget med konflikten att göra. Varför blev han skjuten?

– Mamman som mördades förra veckan var också oskyldig.

Expressen: Han var på väg till jobbet i hemtjänsten när han mördades. Han har också en familj som sörjer.

– Det var en oskyldig som föll offer och det är jättesynd. Men allt sker på grund av Rawa Majid.

Både Rawa Majid och Ismail Abdo misstänks befinna sig i Turkiet, där en skottlossning mellan fraktionerna tros ha utlöst den senaste våldsvågen. Rawa Majid har köpt ett turkiskt medborgarskap, och Turkiet vägrar utlämna honom till Sverige.

Läs även: Uppgift: Hemlig polisrapport som gavs till Turkiet läckte till ”kurdiska räven

Läs även: ”Kurdiska räven” sågas av svärmor

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag