Kvinna startar liberal moské i Berlin – lever med hot och fatwa mot sig

Bilden föreställer Uppsala moské. Foto: Wikipedia
  • Måndag 6 aug 2018 2018-08-06
E-post 415

BERLIN I ett år har den liberala Ibn-Ruschd-Goethe-moskén funnits i Berlin. Moskén tillåter kvinnor få närvara utan slöja och välkomnar HBTQ-personer. Dess grundare, Seyran Ates, lever under hot.

2017 startade Seyran Ates en liberal moské i Berlin. Moskén är en plats där män och kvinnor ska kunna be tillsammans och kvinnor slipper bära slöja. Ett år efter öppnandet lever Ates fortfarande med hot mot sitt liv, uppger Dagens Nyheter.

Ibn-Ruschd-Goethe-moskén har nu funnits i ett år och är öppen för människor som inte har en plats i vanliga moskéer. Den är öppet HBTQ-vänlig och shia- samt sunni-muslimer kan be tillsammans i lokalerna.

Två dagar efter att moskén öppnande 2017 kom en man fram och hånfullt förklarade för Ates att projektet bara skulle överleva en vecka. Några timmar efter det kom en grupp män förbi och lovade att moskén snart skulle vara stängd och glömd.

Kort efter att moskén grundades utfärdade det egyptiska institutet Dar al-Ifta en fatwa som slog fast att hennes moské är oförenlig med islam och att det är oacceptabelt att män och kvinnor ber tillsammans.

Idag lever Ates med livvakter dygnet runt och hon får dödshot regelbundet. Salafister kritiserar Ates och hennes liberala moské då de anser att hon endast försöker provocera och de anklagar henne för att inte vara en riktig muslim.

Sverige har idag ingen liberal moské men däremot moskéer som sprider hatiska budskap om judar och kristna.

LÄS ÄVEN: Tolk: Växjö moské sprider hat mot kristna och judar på Facebook

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag