”Kvinnor i 40-60 årsåldern kastar sten mot oss, deras egna barn gör likadant”

Bild: Faksimil Twitter/Facebook
  • Måndag 18 apr 2022 2022-04-18
E-post

I ett inlägg på Facebook vittnar en polis som deltog i insatserna i Rinkeby och Örebro på långfredagen om kravallerna. Enligt honom attackerades polisen i Rinkeby av både barn och äldre, och i Örebro möttes polisen av ett organiserat våld, där stenar kördes till upploppsmakare i bilar.

”Jag brukar hålla mig ifrån att lägga ut saker på Facebook när det gäller mitt yrke som polis. Dock väljer jag att göra ett undantag denna gång” skriver Södertäljepolisen Jonas Packalen i inledningen av inlägget som blivit viralt med över 17 tusen delningar i skrivande stund.

Läs även: Allard: ”Polisen är inte förmögen att skydda oss i vårt eget land”

Enligt Packalen möttes polisen under förmiddagens upplopp i Rinkeby bland annat av ”kvinnor, i 40-60 årsåldern (som) kastar sten mot oss, deras egna barn gör likadant. Hur i helvete ska man hantera en sån situation? Slå en batong mot en 12åring?”.

Men det våldsamma upploppet i Rinkeby bleknade jämfört med det följande kravallerna i centrala Örebro.

”Total kaos och total katastrof. Flera hundra personer som går till angrepp mot Polis. Flertalet skadade kollegor med benbrott, käkfraktur, jag blev själv träffad av säkert 10-20 stenar på ryggen, armarna, benen och på huvudet” skriver Packalen.

Enligt Packalen handlar det om ”personer som får gatustenar körda till sig i bilar. Stenar och föremål i mängder. Stenar som hackas upp och slås sönder, så de blir vassa. Alltså föremål som kan ge livshotande skador. Helt sjukt. Med andra ord pratar vi om försök till mord.”

Packalen beskriver också hur han angrips när han sitter ensam i polisbussen.

”Jag kan inte köra framåt för att det ligger bråten och staket framför bussen, jag kan heller inte backa då kollegorna står bakom bussen. Flera kollegor skjuter varningsskott – utan att knappt få en reaktion. En person springer till och med framför kollegor och skriker ’skjut mig, skjut mig’. Helt absurt och surrealistiskt.”

”Våra politiker måste vakna. Beter man sig så här måste det bli en konsekvens. Det är nog nu” fortsätter Joakim Packalen.

Under upploppet i Örebro stals bland annat en polisbuss som upploppsmakare körde omkring i. Flera polisbussar sattes också i brand.

En film som Joakim Lamotte publicerar visar hur den kapade polisbussen körs genom folkmassan.

Läs även: ”Allmänheten ser att vi är i avsaknad av kontroll”

Läs även: Flera poliser skadade i Örebro – polisbuss kapades och brändes

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag