Kyrka tystar klockorna – efter tv-kändisens krav

Kungsholms kyrka. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 19 okt 2018 2018-10-19
E-post 1085

STOCKHOLM När tv-programledaren Pekka Heino krävde ett slut på Kungsholms kyrkas klockringning lade sig kyrkan platt. Nu utlovar kyrkoherden en begränsning av klockringningen, som har ljudit sedan 1600-talet.

Tidningen Hem & Hyra rapporterar att Pekka Heino har fått nog av klockringningen på Kungsholmen och har klagat till miljöförvaltningen i Stockholm. Men det visade sig vara onödigt – prosten Michael Persson gick direkt med på att begränsa klockringningen såväl för dop, mässor, begravningar som vigslar.

– Jag är förvånad att de tagit det till sig. Jag trodde inte att de skulle bry sig, säger Pekka Heino till Hem & Hyra.

– Det kommer från en tid då kyrkan var en maktfaktor. Just därför ska de sluta. Folk var tvungna att gå till kyrkan. Det tillhör det förgångna. De ska inte ringa av slentrian. Man ska inte behöva drabbas. Tystnad är en bristvara i Stockholm, menar tv-kändisen.

Kungsholms kyrkas klockor har ringt sedan 1674. Kyrkoherden Michael Persson meddelar att de kommer att fortsätta ringa, fast inte under lika lång tid. Exempelvis kortas sammanringningen till dop, vigsel och begravningsgudstjänst från 60 sekunder till 45.

”Begränsningen är en korrigering som föranletts av klagomål och att det har varit ’svajigt’ med ringningssederna i Kungsholms kyrka. Jag har bott i centrum av flera metropoler som Berlin, London och Frankfurt – och nu Stockholm i mer än tjugo år och har förståelse för att i en storstad kan larmet bli mycket. Särskilt nattetid. Vi har genom århundradena justerat och korrigerat våra ringningar. Och nu gör vi det igen. Särskilt när det gäller begravningar, där seden liksom sprungit ifrån ursprungstanken”, skriver Michael Persson i ett mejl till Nyheter Idag.

Enligt Hem & Hyra pågår även två andra buller-ärenden när det gäller kyrkklockor i Stockholm. Det handlar om Maria Magdalena kyrka på Södermalm samt S:ta Klaras kyrka i city. I det första fallet har kyrkan förbjudits att ringa nattetid.

Borde kyrkornas klockringning upphöra fullständigt?
2663 röster (se resultat)

Läs även: Svenska kyrkan hjälpte bulgariska tiggarbossar: ”Inte velat se verkligheten helt och hållet”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag