Kyrkovalet ett misslyckande för Sverigedemokraterna

Bild: Ur Sverigedemokraternas kampanjfilm
Bild: Ur Sverigedemokraternas kampanjfilm
  • Måndag 18 sep 2017 2017-09-18
E-post

SVERIGE Gårdagens kyrkoval blev ett misslyckande för Sverigedemokraterna. Det säger statsvetaren och kyrkovalsexperten Jan Strid till Nyheter Idag.

SD:s chefsideolog och gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, kommenterar valet på Facebook. Där konstaterar han att ”SD även i detta val är den största vinnaren” eftersom partiet ökar mest av alla partier.

Samtidigt erkänner han att man hoppats få fler mandat och att det inte gick bättre än det gjorde skylls bland annat på ”vänsterliberalernas mobilisering”.

SD hade storsatsat inför valet för att mobilisera sina väljare, något som inte tycks ha lyckats. Preliminärt får partiet 9,22 procent i kyrkomötet.

Statsvetaren och universitetslektorn Jan Strid på Institutionen för journalistik, medier och kommunikation på Göteborgs Universitet säger till Nyheter Idag att kyrkovalet är ett misslyckande för Sverigedemokraterna.

– Det är nog en liten besvikelse, man hade nog förväntat sig en högre andel, säger han och tillägger:

– Man hade nog siktat på 12-13 procent.

I kyrkovalet 2013 fick SD 40 571 röster och 5,97 procent i valet till kyrkomötet. I år får partiet preliminärt 84 624 röster och 9,22 procent.

Sverigedemokraternas valfilm:

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag