L och MP fortsatt under spärren

Märta Stenevi. Foto: Skärmdump från riksdagen
  • Söndag 6 mar 2022 2022-03-06
E-post 903

SVERIGE Liberalerna och Miljöpartiet ligger kvar under riksdagsspärren i senaste Svensk väljaropinion, en sammanvägning av flera opinionsundersökningar som Kantar Sifo gör för Ekot.

L minskar från 3 till 2,5 procent jämfört med januari. MP ökar något från 3,2 till 3,4 procent. Invasionen av Ukraina lär inte vara till fördel för de små partierna.

– Det ser ut som att läget låses fast allt mera för de små partierna, och fokus kommer på de stora partierna och regeringspartiet, säger Kantar Sifos opinionschef Toivo Sjörén till Ekot. Han menar dock att mindre partier brukar få ökad uppmärksamhet under valrörelser.

Förändringarna är små för samtliga partier jämfört med hur det såg ut i januari. Ekot rapporterar att Socialdemokraterna såg ut att minska tidigare i februari, men att den tendensen bröts i och med krigsutbrottet.

– I närtid så har vi en annan barriärbrytande händelse, och det är ju corona. Där gick Socialdemokraterna väldigt kraftigt uppåt, påpekar Toivo Sjörén.

Så här ser ställningarna ut just nu enligt Svensk väljaropinion:

S: 30,4
M: 21
SD: 19,4
V: 9,7
C: 6,9
KD: 5,2
MP: 3,4
L: 2,5
Övriga: 1,7

Läs även: Kriget lyfter S i Novus – når högsta stödet sedan 2015

Läs även: Undersökning: SD-väljare mest villiga att försvara Sverige vid en invasion

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag