Lamotte: Aschberg ringde min frus arbetsplats

Foto: Facebook/ Yvwv CC BY-SA 3.0
  • Onsdag 4 Dec 2019 2019-12-04
E-post 1032

SVERIGE Journalisten Joakim Lamotte kritiserar Robert Aschberg, programledare för TV3:s ”Trolljägarna” och ordförande för Publicistklubben, i ett inlägg på Facebook, något som Samnytt var först att uppmärksamma. Lamotte uppger att Trolljägarna försökt att få honom att medverka i programmet och att de till slut ringde hans frus jobb. UPPDATERAD. 

Trolljägarna är ett program som leds av Frida Boisen och Robert Aschberg. På sin hemsida skriver programmet:

”Idag finns nästan inte en enskild person som inte har mött näthat. Därför är det dags för Robert Aschberg och Frida Boisen att ge sig ut i den vildmark som är internet, för att jaga fatt på anonyma nättroll som gör livet till ett helvete för sina offer.”

En av dem som Trolljägarna vill ha tag på är journalisten Joakim Lamotte. Han skriver i ett inlägg på Facebook att TV3 under flera månader försökt få honom att medverka i Trolljägarna.

Enligt Lamotte så är det kommentarer skrivna av andra på Lamottes Facebooksida som väckt Trolljägarnas intresse. Han skall nu ställas ”till svars för detta”.

”Om någon kommentar skulle visa sig vara olaglig så är det ett ärende för polisen, och inget jag skall stå till svars för”, skriver Lamotte som passar på att kritisera Trolljägarnas programupplägg.

”I övrigt anser jag att Trolljägarna använder tvivelaktiga metoder när de ger sig på ensamma pensionärer som eventuellt har skrivit något opassande på nätet. Enligt min mening skall journalister granska människor med makt och sparka uppåt istället för neråt”, skriver Lamotte.

Läs även: Åsa Tallroth (MED): De svenska mediehusen har gått vilse

Joakim Lamotte skriver att han är villig att ställa upp på en intervju, men i såfall live och utan klippning.

Enligt Joakim Lamotte har inte Robert Aschberg och Trolljägarna accepterat Lamottes nej. I stället har de ringt Lamottes frus arbetsplats.

”Det är helt oacceptabelt. Han får gärna ge sig på mig hur mycket han vill, men att kontakta min frus arbetsplats är bortom alla rimliga gränser”, skriver Lamotte som också berättar att det redan ringer galningar och stör.

”Jag har ringt idag för att konfrontera Robert Aschberg med detta, men nu svarar han inte. Mitt råd till Robert Aschberg och TV3 är att aldrig någonsin mer ge sig på min familj”, skriver Joakim Lamotte.

Robert Aschberg har nu svarat i en krönika i Aftonbladet med en utskrift från samtalet.

 

Läs hela Joakim Lamottes inlägg här:

I en intervju med finska Yle säger Robert Aschberg:

– Idén till programmet är inte så komplicerad. Det finns mycket näthat, hot och trakasserier där ute på nätet, och vi konfronterar riktigt notoriska näthatare.

Aschberg tycker att kritiken mot att Trolljägarna skapar en ond cirkel av näthat är rent trams.

– Någon gång har det uppstått drev, och det är lika förkastligt i mina ögon … Men kan man inte göra ett sådant här program så får man också undvika att skriva normala nyhetsartiklar om vissa ämnen, för det leder också till näthat och drev, säger Aschberg till Yle.

Nyheter Idag söker Trolljägarna för en kommentar.

Bli prenumerant

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag