Lamotte stängdes av från Facebook: ”Jag har ingen annan plattform”

Jessica Stegrud, Joakim Lamotte Foto: Jessica Stegrud
  • Måndag 14 dec 2020 2020-12-14
E-post 3441

SVERIGE Joakim Lamotte gjorde ett inlägg på sin Facebooksida på fredagen om Fredrick Federleys pedofilsambo. Då stängdes sidan ner och inlägget togs bort utan förklaring. Det berättade han om i en livestream hos SD:s EU-parlamentariker Jessica Stegrud på söndagskvällen.
– Jag vet inte ens varför det här blev borttaget eller varför jag blev avstängd, säger Lamotte.

Journalisten Joakim Lamotte har en av Sveriges största Facebooksidor med över en kvarts miljon följare. På fredagen skrev han en krönika där han mycket hårt kritiserade Centerpartiets partiledare Annie Lööf för hanteringen av pedofilskandalen runt Fredrick Federley. Lamotte menade att Lööf inte visar någon empati för de våldtagna flickorna.

”Det är skamligt att Annie Lööf påstår att det är en personlig tragedi för Federley, men uppenbarligen inte för de utsatta barnen? Hur i helsike är detta en personlig tragedi för Federley? Han valde att försvara en person som begått grova pedofilbrott, trots att han kände till exakt vad mannen gjort mot dessa stackars barn”, skrev Lamotte.

Han fortsatte lite längre ner:

”Att du Annie Lööf inte nämner ett ord om dessa barn är skamligt. Har du inte läst domen?”, skrev Lamotte och citerade ur domen.

Bara någon timme efter att Lamotte delat inlägget både på sin officiella sida och på sin privata Facebooksida togs det bort av Facebook. Hans privata sida stängdes av i tre dagar och hans officiella sida blev ”rödmarkerad”. Det berättade Lamotte när han deltog i en livestream hos EU-parlamentarikern Jessica Stegrud på söndagen.

– Efter någon timma fick jag meddelande från Facebook att jag var avstängd från Facebook i tre dagar. Min sida var rödmarkerad. Distributionen skulle minska, skulle inte nå ut till så många, säger Lamotte i sändningen.

Precis innan livestreamen hade Lamotte fått svar från Facebook på sin överklagan berättade han. Inlägget om Lööf har också blivit synligt igen.

– (Beskedet var) att jag inte har gjort något fel. Att det var något med deras algoritmer, säger Lamotte.

– Men jag vet inte ens varför det här blev borttaget eller varför jag blev avstängd.

Lamotte pekar på Facebooks förbud om grova våldsskildringar som begränsar honom och att Facebook inte sätter saker i en kontext.

– Säg att jag ska göra ett reportage om grovt rån som har skett. Det måste jag kunna göra även om verkligheten är obehaglig. Där känner jag mig jävligt begränsad idag.

– Vi som inte tillhör de stora mediehusen. Det är det enda sättet att nå ut. Jag har ingen annan plattform som jag kan vända mig till.

Jessica Stegrud, som själv blivit avstängd och fått sitt konto flaggat av Facebook, kallade Facebook ”vårt åsiktstorg”.

– Där vi måste kunna mötas, säger Stegrud som är kritisk till att Facebook inte har något krav på sig att motivera avstängningar. Stegrud menar att det gör Facebooks användare, kunder, i praktiken är helt rättslösa.

– Jag vet ännu inte varför jag blev avstängd. Jag tror att jag blev massanmäld, säger hon.

Joakim Lamotte tycker att sociala medier inneburit möjligheter.

– På ett sätt har vi mer yttrandefrihet. Vem som helst kan skriva ett inlägg som får väldigt stor spridning. Sedan har vi personer som bestämmer vem som ska blockas och vem som ska plockas bort. Debatten begränsas jävligt mycket. Folk blir rädda, säger Lamotte.

Han har byggt upp sin journalistiska verksamhet på Facebook och skulle drabbas hårt om han stängdes av.

– Vad fan gör jag då? Jag har ingen annan plattform, säger han.

På nätet finns det Facebookgrupper som aktivt ägnar sig att kampanja mot Joakim Lamotte. Bland annat har Lamotte tidigare pekat ut skandalorganisationen #jagärhär för att motarbeta honom.

Läs även: Kvinnor i #jagärhär stöttar afghan som dömts för sexövergrepp mot 14-årig flicka

Läs även: Planerad valkampanj av #jagärhär kan vara olaglig – ska ”stötta och peppa” folk som röstar

Läs även: Sök jagärhär mobiliserar #Jagärhär mobiliserar efter regeringens besked om ensamkommande

Lamotte säger att han inte vill att hans meningsmotståndare tystas. Han tror inte att de har samma syn på honom.

– Om jag blir av med min plattform vet jag att de skulle jubla. Det är sånt hyckleri.

I livestreamen kommer Lamotte också med ett litet avslöjande.

– Jag kände till storyn om Federley innan Stoppa pressarna publicerade, säger han.

Lamotte berättar att han ringt runt och pratat med anhöriga och kollat men att han inte riktigt var i mål med storyn för att kunna publicera. Han tycker att det är ett våldsamt underbetyg åt de stora redaktionerna, bland annat skattefinansierade SVT med en miljardbudget.

Hans råd för hur man ska uttrycka sig på internet:

– Jag ska kunna se folk i ögonen och säga samma sak som jag har skrivit. Tycker det kan vara ett ganska bra rättesnöre.

Se hela livestreamen här:


Läs Lamottes inlägg här:

Bli prenumerant

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag