Landstinget där man inte har råd med Sollefteå BB: Läkare tjänar 340 000 i månaden

Sjukhuset i Sollefteå. Foto: faksimil Google Maps
  • Måndag 12 feb 2018 2018-02-12
E-post 1216

VÄSTERNORRLAND Trots att landstinget inte har råd att ha kvar Sollefteå BB, något som tvingat mammor att föda barn i bilar, har man läkare som tjänar 340 000 kronor i månaden för 25-procentiga tjänster. 

I Region Västernorrland har politikerna lagt ner Sollefteå BB för att spara 15 miljoner kronor. Som resultat har mammor fått föda barn i bilar.

LÄS ÄVEN: Ett år efter nedläggningen av Sollefteå BB: Bilförlossningar har ökat

LÄS ÄVEN: Bilförlossningen: Stod barfota i snön med navelsträngen hängandes

Nu uppdagas det att läkare i samma landsting som inte tycker sig ha råd med förlossningskliniker åt medborgarna samtidigt avlönar läkare uppemot 340 000 kronor i månaden. Det uppger Allehanda.

Det är läkaren Göran Elmberg, överläkare i Sundsvall. som är högst avlönad i det spartyngda landstinget. Under 2017 tjänade han 341 282 kronor i månaden – trots att han bara jobbade 25 procent av en heldtidstjänst. Han tjänade således 3000 kronor i timmen.

Den 25-procentiga tjänsten i Sundsvall kostar därmed skattebetalarna mer än ett tredjedels Sollefteå BB.

– Han har förmodligen jobbat ganska många timmar under året, resonerar Gun-Britt Hägglund Strand, den tillförordnade HR-direktören på Region Västernorrland till Allehanda.

LÄS ÄVEN: Regiondirektörernas hemliga avtal med varandra: 69 300 i månaden trots arbetsbefriad

En annan högt avlönad läkare är Ulf Jansson, överläkare och länsverksamhetschef, som tjänade 239 229 kronor i månaden.

För de sex bäst betala överläkarna i region Västernorrland skulle ett Sollefteå BB kunna finansieras, det framgår av Allehandas lista på de 50 bäst betalda inom region Västernorrland.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag