Länkskatt och uppladdningsfilter nästa – omröstning sker före EU-valet

  • Torsdag 14 feb 2019 2019-02-14
E-post 305

EU Det senaste förslaget till EU:s upphovsrättsreform innehåller både ”länkskatt” och ”uppladdningsfilter”, men inte med de orden. Kritiker befarar att internet kommer att bli kraftigt begränsat, och någon valfråga kommer det inte att bli.

På onsdagen avslutades trilogmötet mellan EU-parlamentet, ministerrådet och EU-kommissionen, där det senaste förslaget till europeisk upphovsrättsreform spikades. För kritikerna till bland annat de hett omdebatterade artiklarna 11 (”länkskatt”) och 13 (”uppladdningsfilter”) är den nya kompromissen inget att hurra över.

Artikel 11 – ”länkskatt”

Den så kallade ”länkskatten”, som snarare borde kallas för en citatavgift, finns kvar i det senaste förslaget och innbär att för nyhetsartiklar och andra presspublikationer är allt annat än enstaka ord och ”mycket korta utdrag” något som avgiftsbeläggs för den plattform som publicerar citatet.

Detta betyder exempelvis att den som vid en googling hittar länkar till olika artiklar i framtiden inte kommer att kunna se något av innehållet – kanske inte ens rubriken – utan att klicka på länken och besöka källan. Exakt vad ”mycket korta utdrag” innebär återstår dock att prövas rättsligt, men tills dess lär företag som Google och Facebook vara försiktiga, och hellre blockera än tillåta.

I Sverige är bland annat Tidningsutgivarna och Journalistförbundet mycket positiva till artikel 11.

Läs även: Henrik Sundström (M) vill stoppa EU:s länkskatt: ”Vore en märklig syn som moderat att vara för det här”

Artikel 13 – ”uppladdningsfilter”

Det senaste förslaget innehåller inga explicita krav på uppladdningsfilter, men i praktiken blir det ett måste. Alla kommersiella plattformar som bygger på att användare genererar innehåll, som Youtube och Twitter, måste kunna visa att de gjort allt de kunnat för att förhindra spridning av upphovsrättsskyddat material – annars blir de själva skyldiga att betala för upphovsrättsintrånget. Då mängden uppladdat material blir omfattande blir det också omöjligt att granska innehållet manuellt, varför uppladdningsfilter blir ett måste.

Läs även: Uppladdningsfilter var bara början – internet kan bli kraftigt begränsat i EU

I förslaget anges att uppladdad information som utgör exempelvis kritik eller karikatyr inte omfattas av artikel 13, varför TT skriver att ”De nya reglerna kommer inte att förbjuda skämtsamma så kallade memes eller gifbilder.” Frågan som kritiker av förslaget lyfter fram är dock hur ett datorprogram – uppladdningsfiltret – skall kunna skilja satir från annat innehåll. Då företagen som publicerar dessa på nätet riskerar att bli skadeståndsskyldiga vid upphovsrättsintrång kan man återigen räkna med att de hellre kommer att blockera än tillåta.

Nästa steg i processen

För att förslaget skall gå igenom krävs det att det först godkänns i Europeiska rådet, och sedan av EU-parlamentet. Båda dessa omröstningar skall ske före EU-valet i maj. Bland de svenska EU-parlamentarikerna har Feministiskt initiativ och Socialdemokraterna varit med och röstat fram de förslag som nu reviderats något i trilogsamtalen. Alla andra svenska partier har sagt nej.

Läs även: Bortom rykten och missförstånd – så röstade de svenska EU-ledamöterna i upphovsrättsfrågan

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag