Länsstyrelsen stoppar moskébygge i Karlstad

Foto: Skiss från bygglovsansökan, Taqwa Consulting
  • Onsdag 9 sep 2020 2020-09-09
E-post 2068

KARLSTAD Länsstyrelsen i Värmland har beslutat att upphäva bygglovet för den planerade jättemoskén i Karlstad. Anledningen är att man inte har sett till att det finns tillräckligt många parkeringsplatser, rapporterar SVT.

Det var i juni som Islamiska kulturföreningen fick klartecken för en ny moské med tillhörande minaret i Karlstad. När frågan var uppe i stadsbyggnadsnämnden röstade KD, M och SD mot att ge bygglov, men förlorade mot C, L, MP, S och V.

Läs mer: Nya jättemoskén får bygglov – Weimers (SD): ”En sorglig dag för hela Värmland”

Nu rapporterar SVT att länsstyrelsen upphäver bygglovet och att det beror på att man har för dålig tillgång till parkeringsplatser i området runt moskén.

Beslutet kom efter att hela 165 personer hade överklagat bygglovet. Dock tog man bara i beaktande ett 20-tal av dessa överklaganden från personer som bor i intilliggande fastigheter.

– En del har åberopat parkeringsfrågan och den kunde vi pröva i sak, men frågan om själva bygget av moskén var redan avgjord i och med att detaljplanen antogs, säger Göran Wirdéus, chefsjurist på länsstyrelsen, till SVT.

Att bygglovet upphävs innebär att ärendet återförs till stadsbyggnadsnämnden. Beslutet kan dock överklagas till mark- och miljödomstolen.

Läs även: Åkesson till Löfven: Säg ”jag hade fel”!

Läs även: Skogkär: ”Jag siar att man kommer att återinföra hädelseförbud”

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag