Lärare delade Pride-kritisk artikel på Facebook – fick sparken

Bild: Faksimil Världen Idag
  • Torsdag 15 aug 2019 2019-08-15
E-post 642

KARLSKRONA Prästen och läraren Franciskus Urban Sylvan fick sparken från sitt jobb som lärare på Litorina folkhögskola i Karlskrona för att han delat en artikel om hbtq-profiler som dömts för sexuella övergrepp på barn.

I två år har prästen och läraren Franciskus Urban Sylvan undervisat i filosofi på Litorina folkhögskola i Karlskrona.

Men i början av augusti kallades han in till ett samtal med skolans ledning som slutade med att han fick sparken.

Läs även: SJ-chef får sparken – kallade ensamkommande för ”barnlajvare”

Anledningen var att han delat en artikel från den kristna tidningen Världen Idag på Facebook. Artikeln handlade om om hbtq-profiler som dömts för sexuella övergrepp på barn.

– Det påstods att jag skapat ett tumult på skolan genom denna delning. Det ledde till ett uttalande från rektorn att de inte ser någon möjlighet för mig att vara kvar. Jag tvingades att lämna min tjänst, berättar Sylvan för Världen Idag.

Enligt Sylvan har han som lärare varit noga med att skilja på sina privata åsikter och sin yrkesroll som lärare, och påpekar att han har en grundlagsskyddad rättighet att uttrycka sig.

– De reagerar på något jag gjort i det privata och menar att det då skulle smitta min professionella gärning som lärare, som ju fungerat bra i flera år utan några konstigheter eller reaktioner, säger Sylvan.

Skolans rektor Agrita Martinsone säger också till Blekinge Läns Tidning att man ”inte haft vetskap om alla hans värderingar förrän nu”.

Nyheter Idag söker Agrita Martinsone för kommentarer.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag