Lärare larmar om lågbegåvade polisstudenter

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 16 maj 2022 2022-05-16
E-post 1828

Polisutbildningen har problem med fuskande och lågbegåvade studenter larmar Johan Siverland, Polisinspektör och lärare på polisutbildningen vid Södertörns högskola, i en insändare i Polistidningen

Siverland skriver inledningsvis att de flesta polisstudenter ”är gedigna unga män och kvinnor som jag med glädje skulle dela radiobil med”. Men det ska också finnas studenter som är klart olämpliga för polisyrket men ändå får studera vidare.

Läs även: Polis trodde sig bli skallad – misshandlade omhändertagen

Det handlar enligt Siverland om studenter ”som ertappats med att fuska, som måste äta psykofarmaka för att klara vardagen och som visar upp sina egna körkort och frågar hur man vet vilka siffror som är personnumret”. Han tar också upp ett exempel på en polisstudent som under övning skjuter en berusad man som inte vill lämna ifrån sig en spritflaska.

Men trots att polisstudenter ertappas med att fuska får de fortsätta på utbildningen och stängs av först vid upprepat fusk. Enligt Siverland finns en inställning från polismyndigheten om att ta hand om problemen med undermåliga polisstudenter i ett senare skede, när de påbörjat provanställning.

Siverland menar att nuvarande antagningskrav och rutiner riskerar att leda till att vi får poliser på gatorna som saknar de kunskaper som krävs, som kan komma att fabricera bevis och som har ”så låg begåvningsnivå att de inte skulle få göra värnplikten”.

Läs även: Poliser körde in i stolpe – två till sjukhus

Läs även: Polisen fick panik – grep Paludan för våldsamt upplopp

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag