Lärarfack larmar om våld och mordhot mot personal – på låg- och mellanstadieskolor

Genrebild. Foto: Astrid Westvang/Flickr
  • Torsdag 3 nov 2022 2022-11-03
E-post 92

Fackföreningarna Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund och Kommunal har anmält Kungälvs kommun för brister i arbetsmiljön, rapporterar Kungälvsposten. Det handlar om våld, hot om våld och mordhot mot personal och personalens familjemedlemmar på kommunens låg- och mellanstadieskolor.

– Det handlar om flertalet F-6-skolor i kommunen, där det förekommer tillbud med hot och våld. Därför har vi valt att lägga den här anmälan centralt. Det är en stor fråga som man inte klarar av enskilt ute på varje skola, utan behöver ta ett större grepp på, säger Erika Edvardsson, ordförande för Lärarförbundet i Kungälv, till Kungälvsposten.

Läs även: Tonåring misshandlade lärare – misstänks för mordförsök

Hoten drabbar inte bara lärare på skolorna utan även annan personal.

– Vi har medlemmar som är elevassistenter och fritidsledare till exempel. Det drabbar all personal inom skolan, säger Emelie Gillberg, huvudskyddsombud på Kommunal.

Våldet och de grova våldshoten mot personal och deras familjer leder bland annat till höjda sjukskrivningstal som ytterligare försvårar situationen, menar facken.

– Sjukskrivna lärare gör att det blir kort om folk. De som är sjukskrivna ersätts ofta av människor som inte heller har samma kompetens att möta de här eleverna, säger Erika Edvardsson.

Facken vill bland annat ha utrett hur personal ska agera inför våld och grova våldshot från elever.

– Det är en av sakerna vi vill få veta genom att göra den här anmälan. Hur ska vi agera? säger Emelie Gillberg.

– Från Lärarförbundet tycker vi att det ska polisanmälas när det handlar om allvarliga hot eller våld. I så fall skickas det också till socialtjänsten. Det är bra att polisen vet detta som underlag för förebyggande arbete, säger Erika Edvardsson.

Läs även: 9-åring rånad av barngäng i Angered: ”På något sätt är de ju alla offer”

Läs även: Syskon misshandlades och rånades på godis av barngäng

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag