Larmet: El från tio kärnkraftverk kan saknas

Barsebäck kärnkraftverk, numera ur drift. Foto: Bengt Oberger / Wikimedia Commons
  • Torsdag 27 jul 2023 2023-07-27
E-post

Vintern 2026-2027 kan elbristen i Sverige motsvara tio kärnkraftverk om alla planerade industrisatsningar blir verklighet skriver Tidningen Näringslivet. Larmet kommer från Svenska kraftnät, och bygger på att vintern i fråga blir extra kall.

Vintern 2022-2023 var det svenska importbehovet av el 3 290 MW under den så kallade topplasttimmen, när elbehovet var som störst, vilket motsvarar ungefär tre kärnkraftverk.

Vintern 2026-2027 beräknas siffran ligga på 8 700 MW, förutsatt att vi får en normalvinter. Om vintern istället bli extra kall kan siffran siffran överstiga 10 000 MW, vilket skulle innebära att Sverige saknar elproduktion motsvarande tio kärnkraftverk.

Det kommer dels innebära skyhöga elpriser, men också att importen inte räcker till, vilket skulle innebära att Svenska kraftnät måste koppla bort en del av elmarknaden.

– Det är framför allt Stockholm och Göteborg som riskerar att drabbas av det, säger Lowina Lundström, divisionschef System på Svenska kraftnät, till Tidningen Näringslivet.

– Priserna på el kommer också bli volatila, vilket innebär stundtals väldigt höga elpriser, fortsätter hon.

Förutom bristen på elproduktion, som förvärrats av den tidigare rödgröna regeringens nedläggningar av kärnreaktorer, beror den befarade elbristen på alla gröna industrisatsningar som planeras i norra Sverige.

Ett exempel är H2 Green Steels fabrik i Boden som just nu byggs. Den kommer behöva 13–17 TWh el per år, vilket motsvarar omkring 7 procent av Sveriges totala elförbrukning.

H2GS har fått klartecken från Vattenfall och Svenska kraftnät att få tillgång till den effekten som behövs. Det har däremot inte SSAB i Luleå som planerar för stora industrisatsningar.

– Principen är ju först till kvarn så förutsatt då att att den som ansöker har alla tillstånd på plats får vi inte lägga värdering i vilken fabrik som är viktigare än någon annan, säger Lowina Lundström.

Svenska kraftnät varnar för att att stora satsningar behöver göras för öka elproduktionen, och enligt Lowina Lundström får Svenska kraftnät gehör från både politiker och näringsliv.

– Vi märker ett stort intresse från politiker, näringslivet och andra aktörer. Vi ser också att man har hög kompetens inom regeringskansliet i de här frågorna, så vi tycker att de har uppmärksammat att vi behöver lösa det här tillsammans.

Läs även: Ja till nytt energimål i riksdagen: ”Skapar förutsättningar för ny kärnkraft”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag