Larry Elder: Black lives matter bygger på en lögn

Larry Elder Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 13 jun 2020 2020-06-13
E-post 1708

Konservative debattören och radiorösten Larry Elder sågar Black lives matter-rörelsen som han menar är byggt på en lögn och inte adresserar det verkliga problemet. Han är också mycket kritisk till att man nu börjat riva statyer och ändra i filmer. – Det är absurt, det är att retuschera historien, säger han i en intervju med Nyheter Idag.

Konservative radiorösten Larry Elder har länge varit en av de främsta kritikerna till Black lives matter som han tycker är kontraproduktiv till att hjälpa den svarta communityn i USA.

– Jag tycker att Black lives matter är en skadlig rörelse för (USA). Det är byggt på en lögn. Lögnen är att polisen skulle rutinmässigt ägna sig åt orättfärdigt/orättvist våld mot svarta människor. Den data som finns visar att det är tvärtom. Om någonting, så visar (tillgänglig data) att polisen är mer motvillig att skjuta om det är en svart misstänkt än om det är en vit misstänkt. Förmodligen på grund av rädslan för att bli anklagad för att vara rasist, och åtalandet/dömandet (prosecution) i det offentliga och från det juridiska som kommer från det, säger Larry Elder och refererar till olika studier.

Bland annat en studie som inte kan visa på någon skillnad i användandet av dödligt våld av polis mot svarta eller vita misstänkta. En annan studie visade samma sak. I stället menar Larry Elder att det riktiga problemet finns att hitta på annat håll.

– Det verkliga problemet är kriminaliteten inom den svarta gruppen/communityn. En svart man är ungefär åtta gånger mer sannolik att bli mördad än en ung vit man. Den främsta orsaken bland förebyggbara dödsfall bland vita män är olyckor, till exempel drunkningar eller bilolyckor. Den främsta orsaken förebyggbar eller ej, bland svarta män är mord. Nästan alltid begått av en annan svart person, säger Larry Elder.

Elder spårar problemen till det han kallar ”upplösandet av den svarta familjen” (breakdown of the black family). Allt för många svarta växer upp utan fadersgestalter resonerar Larry Elder.

– Barack Obama sa en gång att det är fem gånger större chans att barn som växer upp utan en far blir fattig och begår brott som vuxen, det är nio gånger större chans att de hoppar av skolan och 20 gånger större chans att de hamnar i fängelse. Varför är det att 70 procent av svarta barn växer upp utan fäder? Svaret enligt min mening är välfärdsstaten, säger Larry Elder och pekar på olika bidrag som införts sedan 1960-talet i USA till ensamhushåll. Något han menar motverkat kvinnor från att bilda familj, och motverkat män från att ”man up” och betala sin del och ta ett större ansvar.

– Det välfärdsstaten gjort, enligt min mening, är att motivera kvinnor att ”gifta sig” med staten och gett män möjligheten att överge sitt finansiella och moraliska ansvar. Det är ett mycket större problem än de enstaka exempel på när poliser beter sig illa.

Black lives matter-rörelsen har funnits sedan 2012-2013. Den stora framväxten den senaste tiden kopplar Larry Elder till att det finns en stor fientlighet mot president Donald Trump.

– Jag tror att många av de som varit ute och demonstrerat de senaste dagarna har gjort det delvis för att Donald Trump är president i USA. De tycker att han är en rasist och har gett rasister tillstånd att vara rasister. Trots att data visar att han fick en mindre andel av de vita rösterna än vad Mitt Romney (den republikanske kandidaten i valet 2012) fick, och en högre andel av de svarta rösterna än vad Mitt Romney fick.

Larry Elder ger olika exempel där han tycker att Trump fört politik som gynnat den svarta communityn. Han nämner att arbetslöshetssiffrorna för svarta innan coronautbrottet var de lägsta någonsin, att Trump genomfört en fängelsereform som reducerat straffen för vissa brott, något som gjort att många svarta släppts fria, gjort satsningar på företagarzoner med sänkta skatter i särskilt utsatta stadsdelar och gjort satsningar på ”svarta” universitet.

– Om Donald Trump är en rasist behöver han gå och lära sig i rasistskola igen. Trots det ses han som en rasist av media och många svarta.

– Eftersom vår kultur är dominerat i media, i Hollywood och inom den akademiska världen av vänstermänniskor, så kommer du se mycket sympati uttryckas för idiotiska rörelser som Black lives matter.

– Det vore en sak om rörelsen (BLM) var baserad på falska fakta. Det finns många vänstermänniskor som tror på dumheter. Men det här leder till att människor dör, varnar Larry Elder.

Den senaste tiden har statyer och monument börjat rivas som en del av Black lives matter-protesterna. Larry Elder är kritisk.

– Det är absurt, det är att retuschera historien.

– Jag är inte heller intresserad av att retuschera filmer som Borta med vinden, säger Larry Elder.

Lyssna på intervjun:

Kort version:

Hela intervjun:

 

Larry Elder är aktuell med filmen Uncle Tom, som han både medverkar i och har producerat. Den handlar om svarta konservativa och hur de ses som Onkel Toms, som svikare och avvikare av en svart community som i stora delar röstar på Demokraterna. Filmen har premiär den 19 juni.

Larry Elders böcker som nämns i podden hittar du bland annat här: Showdown och Dear Father, Dear Son

Larry Elder

• Larry Elder har en daglig talkshow som sänds över hela USA, Larry Elder Show som även finns som podcast, Itunes, Spotify, Google

• Jobbade tidigare som advokat

• Beskriver sig själv som libertarian, har kallats konservativ och röstar republikanskt

Twitter: larryelder

Facebook: @TakeBackThisCountry

Stöd Nyheter Idag

Om du sätter värde på det vi gör. Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag