Lastbilschaufför knockade kvinnomisshandlare

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 8 okt 2020 2020-10-08
E-post 2437

STOCKHOLM En lastbilschaufför som bevittnade en kvinnomisshandel beslutade sig för att ta saken i egna händer och knocka gärningsmannen. Han spillde dock ingen tid utan körde därefter direkt vidare.

Det är Viktor Adolphson, yttre befäl inom polisen på Södermalm i Stockholm, som berättar om händelsen på sitt populära Twitterkonto YB Södermalm och för lokaltidningen Mitt i.

Det var på onsdagen som en man misshandlade sin sambo på öppen gata i området Skanstull. En lastbilschaufför såg detta och hoppade ut och knockade mannen. Sedan åkte han från platsen.

Polisen larmades och när patrullen kom fram hade mannen förflyttat sig till parets lägenhet och ”gömt sig” i en säng. Han greps misstänkt för misshandel, och kördes därefter till sjukhus för omplåstring.

– Han var lite mörbultad, men inte allvarligt skadad, säger Viktor Adolphson till Mitt i.

Han uppger att lastbilschauffören inte är misstänkt för något brott.

– Man får överta en annan persons nödvärn, som det heter. Om du ligger på backen och blir slagen och inte kan försvara dig så är det tillåtet för andra att gripa in, förklarar Adolphson.

Däremot kan polisen försöka ta kontakt med chauffören då han kan medverka som ett vittne i utredningen. Det berättar Viktor Adolphson när Nyheter Idag ringer upp honom.

Nyheter Idag frågar om mannen kan vara aktuell för någon typ av utmärkelse för civilkurage. Den bedömningen kan komma att göras i ett senare skede, berättar Adolphson.

– Men absolut, det kan man tänka sig. För han har ju stoppat en misshandel på ett, tja, handfast sätt får man väl beskriva det. Och det är ju bra. Han har ju kommit till en annan människas försvar, säger Adolphson.

Läs även: Man åtalas för våldtäkt på tåg – oklart om han kan utvisas

Läs även: Danska statsministern (S) lovar hårda tag mot ”icke-västliga” unga män som trakasserar unga danskor

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag