Leksakstillverkaren Lego tar ställning mot tidning som avslöjade pedofilhärva

Lego vill inte annonsera mot invandringskritiker. Foto: Pressbild lego.com
  • Lördag 12 nov 2016 2016-11-12
E-post

STORBRITANNIEN Leksakstillverkaren Lego ska inte längre annonsera i den brittiska tidningen Daily Mail, ett beslut som bland annat grundas i att tidningen avslöjade en omfattande pedofilhärva. Konkret handlar beslutet om att Daily Mail mött kritik om ”rasism” med anledning av sin orädda rapportering om invandrares brottslighet.

En av de största skandalerna som skakat Storbritannien handlar om en omfattande pedofilhärva där flickor så unga som 12 år gamla köptes som sexslavar. Det tunga och viktiga avslöjandet kom att länge skaka Storbritannien och satte Daily Mail på kartan som en av de mer orädda publikationerna. Men tidningens linje, som alltså räddade flera unga flickor från fortsatta sexövergrepp, har kommit att få ett pris.

Tidningens journalist Sue Reid anklagades för rasism eftersom våldtäktsmännen hade invandrarbakgrund. Vidare har tidningen även i andra aspekter belyst de negativa effekterna av invandring, men även tagit ställning i omröstningar som Brexit. Till slut startades kampanjen ”Stop funding hate” med syfte att tvinga bort annonsörer från tidningen Daily Mail, ett initativ som ser ut att lyckas, med leksakstillverkaren Legos hjälp.

”Vi har avslutat vår överenskommelse med Daily Mail och planerar inte någon framtida annonsering i tidningen”, skriver Lego på Twitter i ett svar till kampanjen ”Stop funding hate”.

Liknande tendenser i Sverige

Även i Sverige förekommer liknande tendenser. När Nyheter Idag avslöjade att Dagens Nyheter vägrat rapportera om omfattande sexövergrepp under en festival i Kungsträdgården väcktes stark kritik mot avslöjandet, bland annat från journalistförbundets tidning Journalisten. Flera debattörer anklagade även Nyheter Idag för att sprida lögner och uppvigla till hat. Bakgrunden till kritiken var att de som begick sexbrotten i huvudsak hade en bakgrund i ett annat land än Sverige.

Men debatten kom att fortsätta trots anklagelser om att Nyheter Idag sprider hat. Under sommaren kom problematiken med tafsningar och sexbrott på festivaler att bli en av de mer uppmärksammade frågorna och rikspolischef Dan Eliasson startade en kampanj för att uppmärksamma problemet.

Både Daily Mail och Nyheter Idag är medier som har intäkter via annonser. Om fler företag tar samma beslut som leksakstillverkaren Lego undergräver det möjligheterna för att även i framtiden avslöja missförhållanden där barn utsätts för exempelvis sexbrott.

Kommer du handla hos Lego framöver?
1927 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag