Leonard Nimoy död – men han levde länge och blomstrade

Leonard Nimoy 2011. Foto: Wikipedia
  • Lördag 28 feb 2015 2015-02-28
E-post 63

USA På fredagen avled Leonard Nimoy vid 83 års ålder. Mest känd är han för sin roll som Spock i Star Trek, en roll som han spelade över ett spann av nästan 50 år. Han dog i sviterna av kronisk obstruktiv lungsjukdom i sitt hem i Bel Air.

Leonard Nimoy föddes 26 mars 1931. Hans föräldrar var yiddischtalande judar från nuvarande Ukraina, och Nimoy kunde både läsa och skriva yiddisch och var under hela sitt liv engagerad i det judiska samhället.

Skådespeleriet började han med redan som barn, och han hade ett flertal småroller innan det stora genombrottet kom 1965 med Star Trek, där han spelade vetenskapsofficer Spock. Spock kännetecknades främst av sin rationella, logiska natur, men han var samtidigt en kluven natur som kämpade med att få ihop sin mänskliga sida med vulcansida. Ty hans far var just en vulcan, medan hans mor var människa, och själv hörde han inte helt hemma i någon av kulturerna. För att se detta i rätt ljus måste man komma ihåg att 1965 var rasblandade äktenskap fortfarande förbjudna i nästan en tredjedel av de amerikanska staterna.

Det sändes bara tre säsonger av Star Trek, men Leonard Nimoy upprepade rollen som Spock i Star Trek-filmerna som producerades 1979-1989. Han dök även upp i de nya filmerna från 2009 och 2013.

Efter Star Trek fortsatte han med både film och tv, både framför och bakom kameran. Bland annat regisserade han 1987 års stora succé Tre män och en baby. Och på senare år sågs han i en återkommande roll i science fiction-serien Fringe.

Leonard Nimoy var en mångsysslare. Han skrev poesi och även två självbiografier. Han var fotograf och ställde ut sina bilder, och han spelade in fem skivor.

På Nyheter Idag kommer vi aldrig att glömma vad han gjorde för populärkulturen och vi väljer att denna sorgens dag hedra honom med den hyllning till livet som är The Ballad of Bilbo Baggins. Lev länge och blomstra!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag