Levde bland avföring och mögel – Hemtjänsten larmade inte

  • Fredag 15 Dec 2017 2017-12-15
E-post 377

NORRKÖPING En äldre kvinna levde med avföring och möglig mat i sitt hem, trots att hon fick besök av hemtjänsten två gånger om dagen. Nu anmäler kvinnans dotter, Joanna Holmgren, händelsen till inspektionen för vård och omsorg.

Joanna Holmgren är god man åt sin dementa mamma. Under våren blev Holmgren svårt sjuk och var tvungen att vårdas på sjukhus under sommaren, hon kontaktade då Norrköpings kommun för att be om hjälp med att städa hennes dementa mammas lägenhet.

När Joanna tillfrisknat åkte hon för att hälsa på sin mamma för att bemötas av fullständig chock och avsky. Lägenhet stank av avföring och sopor och i köket var det fullt med möglig mat, det uppger Aftonbladet.

Joannas mamma var oduschad, hade på sig bajsiga underbyxor och hade inte fått sina ögondroppar som hon behöver för att inte bli blind.

– De bajsiga underbyxorna satt ju på mamma när hemtjänsten var där och medan de satte på henne den bajsiga morgonrocken, berättar Joanna, till Aftonbladet.

Hemtjänsten har kommit hem till Joannas mamma två gånger om dagen men trots detta har de varken hjälpt henne med städning eller hygien. De har inte heller larmat Joanna eller någon vidare instans om situationen. Joanna har anmält händelsen till inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Hemtjänsten har startat en utredning om händelsen men menar att de inte kan städa en brukares lägenhet om brukaren själv inte gett tillstånd för det.

– Mor har en minnessjukdom. Hon minns så gott som ingenting än mindre kan mor ge svar på tal från utomstående. Det får inte ske några avgörande möten utan God man eller mig just för att mor har diagnostiserad Alzheimer, säger Joanna till Aftonbladet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag