Liar, liar: Löfven anklagas för att ljuga om Turkietpengar

Foto: Public Domain/Nyheter Idag
  • Måndag 14 okt 2019 2019-10-14
E-post 1456

STOCKHOLM Under SVT:s partiledardebatt sade vänsterledaren Jonas Sjöstedt att Sverige stöder Erdogans turkiska regim med ”hundratals miljoner”. Statsminister Stefan Löfven (S) påstod att Sjöstedt hade fel, att inte ”en krona” gick till den turkiska regeringen. Men det stämmer inte. Enligt en granskning som Aftonbladet gjort har över 16 miljarder kronor i EU-pengar betalats till den turkiska regeringen. Nu anklagas Löfven för lögn i sociala medier.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt gick hårt åt statsminister Stefan Löfven om EU:s avtal med Turkiet om migranter, där Turkiet får pengar för att hålla migranterna från att ta sig till Europa. Sjöstedt krävde att Löfven lovade att inga mer EU-pengar skulle gå till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Löfven förnekade att turkiska regeringen får pengar som är avsedda för migranter.

– Det finns inga pengar som går till statskassan i Turkiet, påstod Stefan Löfven.

Han läxade upp Sjöstedt ordentligt.

– Du har fel Sjöstedt, lär dig att du har fel. Det betalas inga pengar till Erdogan. Det går inte in en krona i statskassan.

Men Sjöstedt hade inte fel. Det var Löfven som stod och spred osanning. Det visar en granskning som Aftonbladet gjort.

Den totala budgeten för EU:s stödprogram för migranter i Turkiet är sex miljarder euro. Sedan programmet startades 2016 har 5,6 miljarder spenderats. Det mesta går till FN och andra stödorganisationer. Men 7 av 125 EU-finansierade projekt går till turkiska regeringen. Totalt betalar EU 1 535 miljoner euro till Turkiets regering, motsvarande 16,6 miljarder kronor.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin skriver om Löfvens fadäs:

”Antingen ljuger Stefan Löfven om EU:s Turkiet-avtal. Eller också visade han prov på en gränslös naivitet.

Oavsett vilket är det pinsamt.”

Mellin skriver vidare:

”Löfven hävdade att Sjöstedt har fel. Inte en krona, inte en euro hamnade i den turkiska regeringens kassa. Sade han.

Men Sjöstedt hade alltså rätt. Närmare 17 miljarder kronor enligt EU-kommissionen, som betalar ut pengarna.

Recep Tayyip Erdogan är ingen snäll typ. Det säger sig självt att han inte ger plats för 3,6 miljoner flyktingar gratis, för noll kronor. De som i likhet med statsminister Stefan Löfven tror det är mer än lovligt naiv.”

På sociala medier väcks också misstankarna om att statsministern ljög.

Stefan Löfvens pressekreterare Gösta Brunnander har svarat Aftonbladet och bekräftar att pengarna går till turkiska myndigheter.

Hela Brunnanders svar:

”Precis som statsministern sa i debatten går omfattande stöd via FN och olika NGO:s för att bistå flyktingar som befinner sig i Turkiet.

För att säkra grundläggande sjukvård och utbildning för flyktingbarn i Turkiet kanaliseras öronmärkta medel genom lokala och nationella myndigheter.

Det handlar alltså om riktade medel där det är relevant att använda befintliga strukturer för att leverera grundläggande utbildning och sjukvård till flyktingar.

EU:s pengar går således till att hantera flyktingsituationen och inte till annat. Att ta bort de här pengarna vore att svika de miljoner kvinnor, män och barn som bor i flyktinglägren i Turkiet.”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag