Liberal dansk politiker: Förnedringsrån har kommit till Danmark ”via Sverige från Mellanöstern”

Jakob Ellemann-Jensen. Bild: MortenZdk/CC BY-SA 4.0
  • Fredag 21 aug 2020 2020-08-21
E-post

Jakob Ellemann-Jensen, ledare för det liberala danska partiet Venstre, säger i en intervju med Avisen Danmark att förnedringsrån och andra typer av rasistiskt dominansvåld mot danskar har kommit till landet ”via Sverige från Mellanöstern”.

– Vi ser att icke-västerländska invandrare och ättlingar är starkt överrepresenterade i brottsstatistiken. Vi ser det i samband med speciella typer av brott: Gängbrott, sinnessjukdom, hot och sedan detta nya och på alla tänkbara sätt helt fruktansvärda fenomen som kallas dominansvåld, säger Ellemann-Jensen och fortsätter:

– Där förutom att utsätta människor för våld, hot och rån, förödmjukas även offren och filmas vanligtvis samtidigt. Något med att visa offren att det är vi som bestämmer, det är vi som är det dominerande folket. Det är ett sådant fenomen som har kommit hit via Sverige från Mellanöstern, som vi måste få ett slut på.

Läs även: Förnedringsrånare dömdes till ungdomsvård – vägrar ta sitt straff

Ellemann-Jensen efterlyser hårdare tag för att komma till rätta med dominansvåldet, inklusive utvisningar.

– Vi måste slå det mycket hårdare, för det handlar om människor som inte vill ha Danmark, och importerar vissa värden, normer och former av brott som är djupt odanska. De måste kastas ur landet.

Ellemann-Jensen avfärdar att problemen skulle handla om socialpolitik snarare än kultur.

– Låt oss nu kalla en spade en spade: Vi kan se att det är människor från en speciell del av världen. Det är inte orimligt att anta att det finns en koppling, säger Ellemann-Jensen.

Ellemann-Jensen menar emellertid också att dominansvåld inte handlar om islam.

– Nej, det beror på att de kommer från vissa av Mellanösterns samhällen som har en del mycket bakåtsträvande åsikter. Många är muslimer, men när jag säger att den inte är där kopplingen finns, beror det på att det finns massor av utmärkta, utmärkta muslimer, som är väldigt integrerade, som bidrar och tar hand om sig själva och sina familjer. Jag vill inte att dessa människor ska dras över samma kam som dessa … idioter som inte förstått hur de ska bete sig.

Venstre är ett liberalkonservativt parti som räknas till den danska politiska mitten. Partiet satt i regeringen från 2015 till 2019, mellan 2016 och 2019 i regeringssamarbete med Liberal Alliance och De Konservative.

Läs även: Tjejgäng i rätten för förnedringsrån – ”Jag vill slå den där lilla äckliga svennen också”

Läs även: Balis (M) fem förslag mot förnedringsrånen

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag