Liberal oro för ett konservativt block – står fast vid stödet till regeringen

Nyamko Sabuni (L). Foto: Anders Henrikson (Wikimedia commons)
  • Lördag 16 Nov 2019 2019-11-16
E-post 953

VÄSTERÅS Flera tunga liberala profiler uttrycker oro för att KD och M närmat sig SD när partiet har landsdagar i Västerås under helgen. Samtidigt gjorde den nya partiledaren Nyamko Sabuni klart att samarbetet med den rödgröna regeringen kommer fortsätta.

Under Liberalernas landsdagar i Västerås uttrycker flera L-toppar oro för att M och KD kommit för nära SD, rapporterar Expressen.

– Jag är orolig över framför allt utvecklingen i Kristdemokraterna, som nu tycks omfamna en del av de värderingar som Sverigedemokraterna står för. Och det kommer göra det svårare att samarbete, det går inte komma ifrån, säger Stockholmspolitikern Lotta Edholm, som väntas väljas in i partistyrelsen under helgen.

Edholm tillägger även att det för henne skulle vara en ”helt omöjlig tanke” att acceptera ett samarbete med SD.

– Jag är mycket oroad över utvecklingen, som tydligt går i en riktning som närmar sig Sverigedemokraterna. Hur ska vi då få ihop någon form av borgerligt samarbete? säger Jan Jönsson, en annan L-profil från Stockholm som även han väntas ta plats i partistyrelsen under helgen.

Jönsson menar vidare att Liberalerna har ”en historisk uppgift att hålla de här krafterna borta från makten”.

Även Allan Widman, som varit en motståndare till samarbetet med S, uttrycker oro men understryker att han anser Kristersson hållit kursen än så länge.

När det gäller samarbetet med den rödgröna regeringen gjorde L:s nya partiledare klart att det kommer fortsätta från scenen.

– Så länge Stefan Löfven levererar kommer vi hålla vår del och se till att samarbetet blir framgångsrikt. Och det har börjat bra och vi har fått igenom flera viktiga beslut, sade Sabuni och gav språkkravet för medborgarskap och avskaffandet av värnskatten som exempel på beslut som L fått igenom.

På Twitter påpekar M-politikern Alexandra Hedborg att det var L som övergav M för att stödja en rödgrön regering.

Även Jörgen Fogelklou (SD) kommenterar den liberala oron.

Läs även: Liberalerna fick igenom kritiserad skatt på plastpåsar – vill inte svara på frågor

Läs även: Liberalerna har förtroende för Morgan Johansson (S)

Lyssna även på: Jakten på den försvunna skatten

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag