Liberala Ungdomsförbundets SD-hot mot Sabuni: ”Gå till val utan oss”

Till vänster: LUF-demonstration. Till höger: Nyamko Sabuni (L). Foto: Jonatan Svensson Glad (CC BY-SA 2.0) / Wille Öhgren (CC BY-SA 4.0)
  • Fredag 2 jul 2021 2021-07-02
E-post

Fortsatt asylinvandring och skydd för de nationella minoritetsspråken. Det är två av de krav på ”röda linjer” som Liberala Undfomsförbundet, LUF, kräver att moderpartiet antar. Detta efter att Liberalerna står fast vid att de vill se en borgerlig regering. Hörsammas kraven inte riskerar partiet gå till val utan sitt ungdomsförbund, skriver LUF:s ledning i en debattartikel till Expressen.

Under tisdagen presenterade det Liberala ungdomsförbundet, LUF, en rad krav på sitt moderparti. Enligt förbundet måste Liberalerna rita upp ett antal ”röda linjer” som inte får ruckas på om Liberalerna ska stödja en regering, på samma sätt som vänsterpartiet hade en röd linje om marknadshyror.

”Den tydligaste röda linjen som finns – och den linjen som LUF alltid har förespråkat – är en linje mot Sverigedemokraterna i sig”, skriver förbundets ledning i en debattartikel till Expressen där kraven presenteras.

LÄS ÄVEN: Liberala ungdomsförbundet: Avskaffa julledigheten

Samtidigt menar ungdomsförbundet i artikeln att partiet redan ”valt sin väg” när det gäller SD, vilket är varför de andra röda linjerna behövs.

De röda linjerna består av fortsatt asylinvandring, att ”kultur, medier, universitet och domstolar hålls borta” från politiker,  att ett antal minoritetsskydd ska bevaras samt en fortsatt aktivistisk utrikespolitik.

LÄS ÄVEN: Liberala brösttoner om Ibn Rushd – är samtidigt med och strösslar bidrag i Stockholm

Om Liberalerna inte ansluter sig till de röda linjerna hotar LUF med att bryta helt med partiet inför nästa valrörelse.

”Det är bara att välja: gå till val med röda linjer, eller gå till val utan LUF”, skriver de i debattartikeln.

Under presskonferensen efter tisdagens möte med talmannen menade Nyamko Sabuni (L) att hennes parti är enat kring sin linje.

– Vi är överens i mitt parti att vi vill se en liberal och borgerlig regering, sa hon då.

Nyheter Idag har sökt det Liberala ungdomsförbundet.

LÄS ÄVEN: Liberala Ungdomsförbundet osäkra om antisemitism är anledning nog att stoppa böneutrop

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag