Liberalen Henrik Edin vill ha mer överstatlighet: ”Svensk folkvilja är irrelevant”

EU-parlementet är viktigare än svensk folkvilja menar Henrik Edin. Foto: Wikimedia Commons / Pressbild luf.se
  • Tisdag 16 aug 2016 2016-08-16
E-post

STOCKHOLM I en debattartikel i tidningen Göteborgsposten argumenterar Henrik Edin, fram till nyligen ordförande för Liberala Ungdomsförbundet, varför han vill se mer EU. ”Den nationella folkviljan är inget annat än humbug”, slår han fast på Facebook när han delar sin debattartikel med rubrik ”Svensk folkvilja är irrelevant”.

Vad svenskar som kollektiv tycker i en fråga saknar helt och hållet betydelse. Det viktiga är vad lagstiftas nere i Bryssel. Det menar Henrik Edin som fram tills nyligen var ordförande i Liberala ungdomsförbundet.

I en debattartikel, som är en replik på moderaten Petter Månsby, publicerad i Göteborgsposten med rubrik ”Svensk folkvilja är irrelevant” förklarar Edin hur han tänker.

”Att prata om en svensk folkvilja är lika relevant som att prata om en göteborgsk eller en europeisk sådan. Som liberal blir det i stället centralt att betrakta individen och inte ’folket’. Då kan man enkelt konstatera att det europeiska samarbetet storligen har ökat den individuella friheten sedan dess grundande”, argumenterar han.

Han varnar också för nationalism och menar att inget projekt har varit lika framgångsrikt som Europeiska Unionen.

”Att låta nationalism underminera allt det bra som kommer från det europeiska samarbetet är ovärdigt. Det finns inget politiskt projekt som på ett så framgångsrikt sätt har stärkt den individuella friheten som EU. Låt oss slå vakt om det”, avslutar han.

Lika tydlig är han även på Facebook när han delar sin egen debattartikel från Göteborgsposten. Även där poängterar han att folkviljan är ointressant för en liberal, det viktiga är de ”överstatliga demokratiska processerna”.

”Argumenten som framförs mot EU grundar sig ofta på en föreställning om att den nationella folkviljan blir överkörd i de överstatliga demokratiska processerna. Det är precis så det ska vara, för den nationella folkviljan är inget annat än humbug”, skriver han bland annat i den uppdateringen.

Edin har tidigare uppmärksammats av Nyheter Idag när han protesterade mot Sverigedemokraternas tunnelbanekampanj mot organiserat tiggeri. Då förklarade Edin för Nyheter Idag att ”liberaler står på de svaga människors sida”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag