Lilou & John spelas inte på Sveriges Radio: ”Det är ett jäkla litet nyckelhål som folk ska passa in i”

Foto: Lilou och John
  • Onsdag 8 aug 2018 2018-08-08
E-post 130

De har blivit ett kultband bland frihetliga och liberalkonservativa både i Sverige och internationellt. Men själva så ser inte folkpopduon Lilou & John sig som särskilt politiska i sina texter. – Det finns inte så mycket politiskt innehåll i det vi gör utan det handlar mer om att beskriva olika situationer, säger John Dübeck, ena halvan av duon.

Lilou & John bildades 2015 och består av äkta paret Lilou och John Dübeck.

– Det har alltid varit något som vi gjort på hobbynivå. 2015 bestämde vi oss för att spela ihop, det var då vi startade själva projektet, säger John Dübeck som beskriver deras musik som folkpop.

Lilou & Johns musik har blivit populär inom liberalkonservativa kretsar och John Dübeck har själv ett politiskt intresse som handlar mycket om ett motstånd mot totalitära ideologier och kollektivism. Men han tycker inte att deras musik är särskilt politisk.

– Den enda som är uttalat politisk är Payback Day som handlar om att man ska sluta kalla folk, meningsmotståndare, för nazister om de inte är det, säger John Dübeck.

Den svenska proggen kan så här i efterhand kännas som att den blev begränsad av att låtarna skulle passa in i vissa politiska mallar.

– Ja. När man för in ideologiska modeller i musiken brukar det leda till att musiken blir mycket sämre, säger John Dübeck.

Lilou & John sprider sin musik mestadels online, streamad på de större plattformarna som Spotify, iTunes och Youtube.

– Vi har tryckt upp lite CD-skivor. Det är en väldigt liten upplaga som promotion och som gåvor, säger John Dübeck.

Det har inte funnits något intresse hos Sveriges Radio att spela deras musik.

– Det går att ta sig in värdegrundsvägen. Men det ligger inte för oss riktigt. Vi fortsätter att spridas på det som kallas gräsrotsnivå. Så har det gått hittills.

Yttrandefrihet är något som John Dübeck brinner för. Han har praktisk erfarenhet.

– Det var någon som ville få oss utkastade från Spotify och påstod att vi var högerextrema.

Vad tänker man då?

– Det är bara… Kom igen. Gå och klipp dig. Det är ett jäkla litet nyckelhål som folk ska passa in i.

John Dübeck tycker att det finns en absurd förskjutning i det politiska samtalet.

– Stora delar av befolkningen avfärdas som rasister, nazister och högerextremister från etablerade röster utan att man ens vill fundera på om det ligger något i det de säger, säger han och fortsätter:

– Samtidigt, att tycka att gulagerna var en god idé är inget konstigt. Man kan ha de mest konstiga idéer om planekonomi men ändå få plats i det offentliga rummet, det accepteras. Alla som ställer sig emot det riskerar att få epitetet högerextremist på sig. Hela den här politiseringen av allting. Det sätt jag tar på mig kallingar och sockor blir politiskt.

Lilou & Johns senaste album, Airing from Kolyma, är namngivet efter den mest ökända gulagen, i bortre Sibirien. En av låtarna på albumet heter Free Woman och kan säkert provocera kulturvänstern i Sverige. John Dübeck förklarar:

– Vi har fått uppmärksamhet i Ungern för Free Woman. Den handlar om Ungernrevolten 1956. Folket reste sig mot en kommunistisk regim och mot Sovjet. Jag ville skriva något om det, säger John Dübeck.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag