Lindahl (C) ska locka tillbaka landsbygdsväljare från SD

Foto: Centerpartiet Västerbotten
  • Tisdag 16 jan 2024 2024-01-16
E-post 0

Under partiledarna Annie Lööf och Muharrem Demirok har Centerpartiet tappat stöd på landsbygden, där partiet tidigare varit starkt, till förmån för SD. Nu ska Helena Lindahl, 51, känd bland väljarna för att hon bröt partilinjen och vägrade rösta på Stefan Löfven, locka tillbaka landsbygdsväljarna till C som partiets landsbygdspolitiska talesperson, rapporterar Expressen.

Helena Lindahl är riksdagsledamot från Västerbotten och känd som en intern kritiker av partiets vänstersväng och storstadstillvända politik under tidigare partiledaren Annie Lööf.

När Lööf avgick nomierades Lindahl av partimedlemmar till hennes efterträdare, men valdes bort av partiets valberedning, vilket fick hård intern kritik.

– De som gillas av etablissemanget och tillhör eliten i partiet nomineras i större utsträckning. Vi har fått ett parti med ett tydligt maktskikt där vi i toppen har en elitistisk styrning där det på något sätt känns mer eller mindre förutbestämt hur saker och ting ska bli, sade Helena Lundgren, oppositionsråd i Vindeln i Västerbotten, till Aftonbladet.

Nu tar Lindahl över posten som partiets landsbygdspolitiska talesperson medan riksdagskollegan Daniel Bäckströms är föräldraledig. Det är en viktig post i C, som tidigare haft sina kärnväljare på landsbygden.

– Det här är inte vilken fråga som helst för Centerpartiet när det gäller landsbygdens villkor. Det är en del av vårt DNA och i att visa att det finns en verklighet utanför storstäderna, säger partiledare Muharrem Demirok till Expressen.

Lindahl säger till Expressen att Sverige behöver fler inhemska jordbrukare, inte minst av säkerhetsskäl.

– Vi skulle kunna hamna i en situation där vi dras in i ett krig, då är livsmedelsförsörjningen en helt avgörande del för att vi överhuvudtaget ska överleva som nation, säger hon till tidningen.

När det gäller synen på SD, där C som enda borgerliga parti sagt nej till alla former av samarbeten, kommer det inte bli någon förändring säger både Lindahl och Demriok.

– Vad SD gör, det är egalt för mig, säger Lindahl till Expressen.

Läs även: Centerpartister rasar mot partitoppen inför partiledarvalet: ”Elitistisk styrning”

Läs även: C-rebellern Lindahl: Jag har fortfarande inte förtroende för Löfven

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag