Linde (S) anklagar SD för Visbyterror: ”Påverkar människor att agera”

Ann Linde Foto: CTBTO CC BY 2.0
  • Fredag 26 aug 2022 2022-08-26
E-post 249

Utrikesminister Ann Linde (S) anklagar ”SD och andra högerextrema krafter” för att stå bakom det hat som ledde fram till mordet på Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan och mördaren Theodor Engström planer på att mörda Annie Lööf (C).

På torsdagen rapporterade flera medier att Theodor Engström, som erkänt att han mördade Psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan, även misstänks för mordplaner på Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

– Jag kan bekräfta att hon har fått ett målsägandebiträde och det gäller att hon är att se som målsägare, alltså brottsoffer, i förhållande till brottsmisstanken som gäller förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord, säger kammaråklagare Henrik Olin till Expressen.

Det är klart att det är omskakande och att det påverkar mig. Men hatet får inte vinna” skriver Lööf i ett inlägg på Facebook.

Läs även: Ing-Marie, 64, mördades i Visby

Utrikesminister Ann Linde anklagade SD för att stå bakom ”det hat” som enligt Linde ”lett till detta”, det vill säga mordet på Ing-Merie Wieselgren och den rapporterade mordplanen på Annie Lööf.

Till Aftonbladet säger Linde att SD:s Youtubekanal Riks målat upp Annie Lööf ”till en demon”.

– Vi har sett flera exempel på SD riks, hur de har utmålat upp Annie Lööf till en demon, i princip, säger hon till Aftonbladet.

– Alla politiker måste vara försiktiga med detta. Vi har sett i andra länder vad en sån här demonisering av personer och politiker leder till.

På frågan om SD bär en skuld till mordet på Ing-Marie Wieselgren säger Linde att de inte gör de, men att SD ”påverkar människor att agera” och jämför med stormningen av Kapitolium i USA.

– Inte till det här enskilda mordet, men att det påverkar människor att agera, det har vi sett i flera andra länder. Vi har sett i USA vad Trumps hotfulla retorik ledde till, och jag hoppas verkligen att vi kan få slut på detta, säger hon.

”Fullständigt skamlöst av utrikesministern att försöka plocka politiska poäng i valrörelsen genom att utmåla oppositionen som mördare” skriver Martin Kinnunen, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson för SD.

Läs även: Ann Linde (S) refererar till armeniska folkmordet som ”massövergreppen” – får massiv kritik

Läs även: Uppretad Ann Linde (S) sågas efter coronaintervju i tysk TV

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag