Linderborg sågar kritiken mot Kristersson: ”Så småaktig så jag skäms”

Bild: Bengt Oberger/CC BY-SA 4.0/Nyheter Idag
  • Onsdag 24 jan 2024 2024-01-24
E-post 0

Ulf Kristerssons skattefinansierade 60-årsfirande på Rosenbad har fått vänstertyckarna att rasa. Bland andra Dagens Nyheters Alex Schulman och Aftonbladets Jonna Sima har kallat statsministern för ”Party-Uffe”, jämfört honom med den franska ”solkungen” Ludvig XIV och krävt att han ska betala kalaset själv. Men nu får statsministern stöd från Aftonbladets tidigare kulturchef Åsa Linderborg, som kallar kritiken mot Kristersson för ”småaktig”.

Den senaste tiden har statsminister Ulf Kristersson kritiserats från vänster på grund av hans 60-årsfirande på Rosenbad på onsdagen.

Över 350 personer väntas närvara, och enligt regeringskansliets presstjänst handlar det om ”representanter för organisationer, partier, myndigheter, näringsliv samt personer som Ulf Kristersson träffat i sitt arbete och som gör viktiga insatser i samhället”.

På lördagen rapporterade Aftonbladet att Kristersson höll en privat födelsedagsfest i Sagerska palatset, med omkring 60-70 gäster, bland andra tidigare M-ledaren Carl Bildt, artisten E-type, PR-profilen Micael Bindefeld, tidigare finansministern Anders Borg med sambon och artisten Dominika Peczynski. 

Kristersson har tidigare fått kritik för att han åkte på en 10 dagar lång semester till Sydamerika med sin familj i samband med att han fyllde år den 29 december förra året.

– Jag är borta från regeringssammanträden, men inte på andra sätt. Jag är alltid i tjänst, så det har ingen betydelse. Det är klart det går att vara borta fysiskt i drygt en vecka utan att det är något problem. Det är ingen fara. Men händer det något så åker jag hem igen, sade Kristersson till Aftonbladet.

Både resan och festerna har fått delar av vänstern att gå i taket. På Aftonbladets ledarsida rasar Jonna Sima över att Kristerssons 60-årsfirande på Rosenbad kommer bekostas med skattemedel.

”Vi är tros allt inne i årets – eller decenniernas – fattigaste vecka. Det är dagar före löning och jul och nyår har gröpt ur bankkonton. Inflationen med prishöjningar på snart sagt allt gör att väldigt många har svårt att få ihop sin ekonomi” skriver Sima, som anser att statsminister borde bekosta sitt firande själv.

Dagens Nyheters krönikör Alex Schulman är inne på samma spår i en text där han kräver att statsministern redogör för kostnaden. ”Det är vi skattebetalare som betalar den, berätta för oss hur mycket den kostar. Det är väl inte en orimlig begäran – om någon nu tvingar mig att betala för en annan persons jättefest, berätta åtminstone hur mycket jag ska punga ut” skäller Schulman, som även kallar Kristersson för ”Party-Uffe” och jämför honom med 1600-talets franska ”solkung” Ludvig XIV, känd för sitt påkostade hov.

”Kristersson ska inte bara ha en fest, han ska århundradets party. Över 300 personer bjuds nu in på födelsedagsfesten på Rosenbad. Det är en gästlista som man annars bara ser när man firar kungligheter – på 1700-talet. Det är på Ludvig XIV:s nivå” skriver Schulman.

I Folkbladet instämmer Linda Westerlind i Schulmans kritik mot Kristersson, men föreslår andra jämförelser än den franska solkungen. ”Själv kommer jag osökt att tänka på både Marie Antoinette och brittiska ex-premiärministern Boris Johnson”, som båda är historiskt ökända festprissar.

I S-kopplade Arbetet menar Daniel Sweden att ”vi kan inte ha partyprinsen Ulf Kristersson som statsminister” och anklagar Kristersson för att ”fira sin födelsedag i en månad”.

”I Disney-filmen ’Alice i Underlandet’ stöter Alice på Hattmakaren, Påskharen och Sjusovaren som har en ofödelsedagsfest, en tårtfest för alla dagar då man inte har födelsedag. På så sätt blir alla dagar kalas!” skriver Sweden och fortsätter: ”Nå, det är inte alla som firar i dag, på vad som kallas årets fattigaste dag.” 

Men nu får kritikerna mothugg från vänsterhåll. I Aftonbladet skriver tidningens tidigare kulturchef Åsa Linderborg att ”kritiken mot Kristersson är så småaktig att jag skäms”.

”Det är inte så att gästlistan vimlar av gamla gymnasiepolare från Eskilstuna. Det är myndighetschefer och andra nyckelpersoner i svensk förvaltning, som knatar i väg” konstaterar Linderborg.

”Hade det varit Magdalena Andersson som firat jämt, då hade man nog sett raden av gratulanter som ett härligt styrkebesked för oss alla. Då skulle säkert Alex Schulman varit bjuden. Om inte, hade han undrat varför” skriver Linderborg vidare.

Linderborg sågar även den tidigare kritiken mot Kristerssons resa med familjen till Sydamerika. ”Vad ger det för bild av Sverige, om vi tror att landet domnar av om statsministern åker bort i tio dar, med mobilen påslagen? Omvärlden måste ju tänka att svenskarna föreställer sig en Lillefar i Rosenbad. Kan han vaka över oss dag som natt, om han inte är här?” frågar hon sig.

Läs även: Nej Åsa Linderborg – du är inte lika dum som Jonna Sima

Läs även: Kristersson bjöd Lady Busty och Miss Shameless på Pridemingel

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag