Linnéa Claeson i blåsväder – anklagas för lögner

https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/
Foto: Viktor Gårdsäter/Creative Commons CC BY 3.0 Linnea Claesson
  • Måndag 18 nov 2019 2019-11-18
E-post 820

Nu växer kritiken mot Linnéa Claeson som anklagas för överdrifter och lögn. Claesons påståenden om sexuella trakasserier har länge ifrågasatts på sociala medier, men nu kommer kritiken från etablerade kanaler och personer som i övrigt delar Claesons politiska åsikter. 

Föreläsaren och influencern Linnéa Claeson har gjort kometkarriär i svenska medier genom att berätta om sexuella trakasserier hon utsatts för på instagramkontot ”Assholes online” som slog igenom 2017 och i dagsläget har över 279 000 följare.

Samma år som genombrottet prisades Claeson av FN-förbundet, utsågs till ”Framtidens mäktigaste” av TCO, blev kolumnist för Aftonbladet och sommarpratade i P1.

Följande år blev hon goodwill-ambassadör för ”Kvinna till Kvinna”, tävlade i ”Let´s dance och prisades som ”Årets Jurist” av Dagens Juridik, trots att hon ännu inte har någon examen i juridik.

Men  samtidigt har kritiken mot Linnéa Claesons påståenden växt. Tidigare har Claeson ifrågasatts på sociala medier och forumet Flashback för historier om sexuella trakasserier som framstår som överdrivna. Nu börjar emellertid kritiken mot Claeson komma från mer etablerade kanaler och personer som i övrigt delar Claesons politiska åsikter.

Historisk kukbild till tioåring

Först ut på banan av de mer etablerade kritikerna var Moa Wallin i satirprogrammet ”Tankesmedjan” i P3 som tog upp Claeson redan i juni 218.

– Ni kan säkert föreställa er att de sexuella trakasserierna haglar när man är en anonym dussinspelare som aldrig ens har spelat i A-landslaget i damhandboll, säger Wallin, och raljerar sedan om hur populär inhemsk damhandboll är.

– Men Linnéas helvete började redan innan hon blev elithandbollsspelare – alltså det mest utsatta man kan vara i det här landet. I en kolumn berättar hon att hon mottog sin första kukbild när hon var tio år gammal (skrattar), alltså år 2002, fortsätter Wallin.

– År 2002 skickades faktiskt den första svenska MMS-nyheten, bestående av tre färgbilder från Sveriges VM-match och två meningar nyhetstext, utsänt av TT. Och strax därefter skickades alltså Sveriges andra MMS genom historien, vilket var en kukbild till tioåriga Linnéa Claeson, konstaterar Wallin.

Efter att Wallin konstaterat att mobiltelefoner som kunde skicka och ta emot MMS var väldigt ny och dyr teknologi år 2002, och skämtat om sannolikheten att en tioåring får en sådan av sina föräldrar, går hon igenom och driver med en vanlig dag i Linnéa Claesons liv där hon sextrakasseras av alla män hon möter.

”Hon har gjort fakekonton för fakekillar”

I augusti i år attackerades Linnéa Claeson av Julia Frändfors i den populära podcasten ”Daddy Issues” som Frändfors gör tillsammans med Julia Lyskova.

I avsnittet censureras Claesons namn, men det är uppenbart vem de talar om när Frändfors beskriver personen det handlar om, som bland annat har ”regnbågshår”.

–  Hon är så JÄVLA hyllad du vet, hon har ju vunnit priser och det är FN och årets jurist blev hon också, hon är för fan inte jurist. Hon har varit med i Let’s dance och hon får stå för allt det här härliga, säger Frändfors och fortsätter:

–  Grejen är ju att hon är så fucking jävla fake! Hennes konversationer som hon postar… alltså förlåt, men jag känner en del människor. Jag känner ingen som får så många sexinviter och dickpics och… det händer inte att man får så många som hon får, hon får ju tydligen tiotusentals om dagen.

Enligt Frändfors är det tydligt att Claeson helt enkelt fejkar sina sexuella trakasserier.

–  Om man forskar lite, om man kollar på alla sms som hon har fått av alla dessa hundratusentals killar som varje dag ber henne om olika sexgrejer, så kanske man zoomar in lite grann på dom här bilderna som de har tagit, det är alltid bilder på överkroppar, det är aldrig bilder på ansikten. Och bilder på överkroppar med kanske något badrum i bakgrunden så ser man att det är inte svenska badrum, det är amerikanska badrum.

–  Det är alltså fakebilder, slår Frändfors fast och fortsätter: Hon har gjort fakekonton för fakekillar, tagit bilder från google med amerikanska badrum, bilder på någon jävla överkropp som skriver meddelanden till sig själv. Såhär är det, det här vet jag!

Tagit kukbilder från gayporr-sajter

I slutet av september granskade podcasten Haveristerna – som görs av Henrik Johansson från ”Inte rasist, men…”, skribenten och debattören Myra Åhbeck Öhrman och Axel Luo Öhman – Linnéa Claesons historier närmare i sömmarna och hittade ett stort antal tveksamheter.

Bland mycket annat avslöjar Haveristerna att de censurerade kukbilder Claeson visar upp och påstår sig ha fått i flera fall kommer från gayporr-sajter, och att ingen manlig diplomat var på plats vid ett EU-arrangerat event där Claeson talade, trots att Claeson påstår att hon blev antastad av en manlig diplomat vid tillfället.

Läs även: Rektor på utpekad skola sågar Linnéa Claeson: ”Hon förstärker situationen”

Haveristerna har även talat med personer som var med vid den föreläsning i Härnösand som enligt en krönika av Claeson som publicerades i Aftonbladet urartade i kaos när killar skrek ut sitt hat mot bögar och kvinnor.

Man granskar även påståenden som att Claeson ska ha omringats av tolv knivbeväpnade nazister, och att hon fick kvarsittning i skolan för att hon vägrade tvätta bort sexistiskt klotter från sitt skåp i avsnittet.

”Om det låter för bra för att vara sant är det förmodligen det”

Kritiken mot Claeson fick dock fart på allvar först när Göteborgsposten på fredagen publicerade en krönika av vänsterfeministen och tidigare metoo-aktivisten Emilie ”Ebbis” Roslund som ifrågasätter flera av Claesons påståenden.

”Om det låter för bra för att vara sant är det förmodligen det” inleds texten, där Roslund bland annat tar upp podden Haveristernas granskning av Claeson.

”Linnéa Claesons trovärdighet grundar sig i att hennes berättelser är sanna. Trots det har verifieringen av dessa varit lågprioriterat under åren som hon blivit en medial profil. Med undantag från när Medierna i P1 uppmärksammade henne för två fall av plagiat så har intervjuer och artiklar ramat in Claeson som hjälte, offer eller både och. Till skillnad från hur man hanterar andra opinionsbildare med samma maktposition har Linnéa haft privilegiet att slippa de kritiska frågorna, hur otroliga hennes anekdoter än varit” skriver Roslund i texten som fått stor spridning på sociala medier.

Texten avslutas med frågan ”Vad händer med vår trovärdighet när det visar sig att Sveriges främsta feminist vittnar om sexuella trakasserier som aldrig ägt rum?”.

Försvaret: Killar ljuger också

Men Claeson försvaras också av olika medieprofiler. I en krönika – som även den publicerats i GP -skriver Marcus Berggren att ”Visst: hon kanske hustlar och skarvar men, I got news for you: det har vi killar gjort sedan urminnes tider. Det är därför vi styr den här planeten. Världen är en mörk plats. Det betyder inte att den skyldiga är den vars hår lyser i mörkret.”

Även kriminologen Nina Rung, som föreläst tillsammans med Claeson, försvarar henne i ett inlägg på Instagram där hon också går till angrepp på podcasten Haveristerna som hon avfärdar som ”En podd som gjort till sin sak att håna, härja och ’granska’ feminister”.

Rung menar också att det inte spelar någon roll om Claeson ljuger då det inte gör någon skada utan tvärtom inneburit ”att fler får pepp att stå upp för sig själva”.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Jag tänker såhär. Ett av de senaste tidernas problem är personkulten. Media (och cirka alla andra) fokuserar på person istället för rörelse. Ett av problemen med det är att människor tenderar att 1. Uppfatta en rörelse på grund av hur de kan uppfatta vissa INOM rörelsen. 2. Att människor alltid kommer att göra fel. Säga nåt, göra nåt, missa nåt. Som kan missuppfattas. Och står en person då för hela RÖRELSEN så kommer fallet att bli hårt. Därför att det är omänskligt. Nu är det Linnea som ska ”granskas”. I en stor dagstidning menas att hon inte KAN ha fått ta emot så mycket hat/trakasserier därför att skribenten inte fått det. Kom igen nu. Så våldtäkter KAN inte va så vanliga därför att JAG inte blivit våldtagen?! Och kritiken mot Linnea bygger på en podd. En podd som gjort till sin sak att håna, härja och ”granska” feminister. Eller ja, offentliga feminister. En podd vars grundare tidigare bedrivit arbete mot antirasism. Men som tydligen nu mer övergått till antifeminism. Att offentliga personer callas på och blir ifrågasatta. Det är en sak. Och ska bli. Därför att rätt ska vara rätt. Och hittepå ska såklart inte vara någons väg framåt. Att bli ”granskade” genom påhopp, hån och hat en helt annan. Jag tänker såhär: OAVSETT om Linnea skulle hittat på, överdrivit eller sagt något som inte går att ”bevisa”. Vad har det resulterat i? Att klimatkampen raserats? Att hatet i samhället ökat? Att barn far mer illa? Nej. Snarare att fler fått pepp att stå upp för sig själva. Påminnelser om att ja, vara snälla. Fler har fått veta mer om övergrepp och våld. Om feminism. Och om medmänsklighet. Om det är värt att ”granskas för” på det sätt som sker nu. Well. Då har vi ett samhälle som håller på att bli precis sådär kallt och jävligt som många av oss är rädda för. Och jag kan mest av allt fundera på varför det sker. Hur Linnea kan uppfattas utgöra ett sånt hot. När det samtidigt finns krafter som PÅ RIKTIGT är ett hot. För de flesta av oss. Och så tänker jag på allt patriarkatet gör medan (feministiska?!)skribenter skriver ”kritiska” texter eller medan poddar letar ”bevis”.

Ett inlägg delat av Nina Rung (@ninarungs)

Runges resonemang får kritik på Twitter av youtubern Jellybean Gen.

Dramats huvudperson Linnéa Claeson har än så länge inte kommenterar kritiken om överdrifter och lögner, vilket Roslund noterat på Twitter.

Istället ägnade Claeson helgen åt att gå till angrepp mot SD, både på sociala medier och i en krönika i Aftonbladet med anledning av att SD blivit största parti i flera opinionsmätningar.

Johan Ingerö, policyansvarig i Kristdemokraternas partiledarstab, konstaterar dock ett faktafel i Claesons text, nämligen att Staffanstorp skulle vara ett särskilt starkt SD-fäste. I själva verket ligger SD:s valresultat i Staffanstorp långt under rikssnittet.

Nyheter Idag söker Linnéa Claeson för en kommentar om kritiken mot henne.

Läs även: Linnea Claeson föreläste hos kommun för 120 000 kronor: ”Hon pratade om jämställdhet”

Läs även: Så hånas ”årets jurist”-priset som gick till Linnea Claeson

Läs även: Aftonbladet-krönikören Linnéa Claeson i blåsväder – utpekad som plagiatör

Läs även: Storbedragaren till sina fans: ”Jag är den rikaste romska mannen av alla”

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag