Listan på största vapentillverkare: Ryssland toksatsar men USA är överlägset störst

Luftvärnssystemet S-400 tillverkas av ryska Almaz-Antei, på plats 11 över världens största vapenföretag. Foto: Wikimedia Commons
  • Måndag 14 Dec 2015 2015-12-14
E-post 32

VÄRLDEN Listan över världens största vapentillverkare 2014 domineras av USA där Lockheed Martin hamnar på förstaplats med en omsättning på vapenförsäljning på över 37 miljarder dollar. Det visar en lista som Stockholms internationella fredsforskningsinstitut publicerar på måndagen.

Nu är listan över de största vapentillverkare mätt på omsättning för 2014 publicerad. Hela sju av de tio största vapenföretagen kommer från USA, där Lockheed Martin är det största bolaget följt av Boeing på andraplats. På tredjeplats hittar vi BAE Systems från Storbritannien. Det visar en lista som publicerades på måndagen av SIPRI, Stockholms internationella fredsforskningsinstitut.

I ett pressmeddelande berättar SIPRI att vapenförsäljningen globalt sett backat något sett till de 100 största vapenföretagen och deras totala omsättning uppgick till 401 miljarder dollar för vapen och militära tjänster. Men det finns skillnader mellan olika länder.

Väst bromsar – Öst gasar

I både USA och i västra Europa minskar den totala vapenförsäljningen enligt den statistik SIPRI presenterar. Ett undantag är USA-företaget Lockheed Martin som ökade sin vapenförsäljning med 3,9 procent. De väntas öka försprånget mot tvåan Boeing än mer för 2015 då Lockheed Martin köpt upp helikoptertillverkaren Sikorsky.

Men totalt minskade alltså de amerikanska företagen sin försäljning mellan 2013 och 2014 med 4,1 procent samtidigt som de västeuropeiska företagens vapenförsäljning minskade med 7,4 procent under 2014, skriver SIPRI i sitt pressmeddelande.

Men i Ryssland har vapentillverkarna fullt upp. Antalet ryska företag på Top 100 ökade från 9 till 11 företag, vilka tillsammans står för 10,2 procent av den totala vapenförsäljningen av de Top-100 listade företagen för 2014. Det största ryska företaget på listan är Almaz-Antei, ett företag som tillverkar luftvärnssystem som det toppmoderna S-400 som just nu är på plats i Syrien.

– Ryska företag rider på vågen av ökande nationella militära utgifter och export. Det finns nu 11 ryska företag på Top 100-listan och deras sammanlagda ökning i omsättning under 2013-14 var inte mindre än 48,4 procent, säger SIPRI:s forskare Siemon Wezeman.

Det ryska företag som växer kraftigast i omsättning är Uralvagonzavod med en ökning av omsättningen på otroliga 72,5 procent. Uralvagonzavod är framför allt känd för att tillverka stridsvagnar och är aktuella med den nya vapenplattformen Armata som Nyheter Idag tidigare rapporterat om.

Det svenska företaget Saab listas på plats 37 av världens största vapenföretag. Det är några pinnar ned jämfört med 2013 då Saab låg på plats 31.

De tio största vapentillverkarna enligt SIPRI

1. Lockheed Martin, USA

2. Boeing, USA

3. BAE Systems, Storbritannien

4. Raytheon, USA

5. Northrop Grumman, USA

6. General Dynamics, USA

7. Airbus Group, EU (Flera länder i Europa)

8. United Technologies Corp, USA

9. Finmeccanica, Italien

10. L-3 Communications, USA

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag