Ljög för polisen om ålfiske – nu kräver S att statssekreteraren sparkas

Shekarabi och PM Nilsson. Foto: News Øresund - Mandus Örarbäck (CC BY 3.0) / Frankie Fouganthin CC BY-SA 4.0
  • Fredag 20 jan 2023 2023-01-20
E-post 142

Tidigare i veckan kom det fram att Ulf Kristerssons statssekreterare, den tidigare journalisten och opinionsbildaren PM Nilsson, godkänt strafföreläggande för tjuvfiske av ål. Efter att det dessutom framkommit att han ljugit om händelsen i samtal med polisen kräver nu S att han får kicken.

– Det är inte lämpligt att ha en statssekreterare som så sent i december aktivt har vilselett polisen. Vi har landat i att det inte är lämpligt att han är kvar som statssekreterare, säger Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson Ardalan Shekarabi till Dagens Nyheter.

Det var i september 2021 som PM Nilsson ertappades med att ha tagit upp fyra ålryssjor vid Bollöarna i Karlskrona skärgård. Nilsson hade ej det tillstånd som krävs för att fiska ålen, som är akut utrotningshotad.

Påkommen av kontrollanter från Havs- och vattenmyndigheten förnekade Nilsson att ålarna var hans och när han senare blev uppringd av polisen angående händelsen innan jul fortsatte han att neka till brott.

Enligt egen utsago ska han sedan ha ångrat sig och när julen hade passerat ringde han upp polisen och erkände sig skyldig till tjuvfiske.

”Ryssjorna var mina och jag tar självklart ett strafföreläggande för brott mot fiskerilagen”, skriver PM Nilsson på Facebook.

Genom strafföreläggandet kommer Nilsson nu att behöva betala totalt 38 000 kronor i dagsböter. På grund av sina upprepade lögner kräver S dessutom att han får sparken.

– Regeringen säger sig prioritera frågor som gäller lag och ordning. Mot den bakgrunden är det extremt förvånande att statsministerns statssekreterare har vilselett polisen i en förhörssituation, säger Shekarabi till DN.

Innan han blev statssekreterare åt Ulf Kristersson har PM Nilsson bland annat verkat som politisk redaktör för tidningen Dagens Industri samt chef för Expressens ledarredaktion.

Läs även: Blågula styret i Norrtälje tokhöjer egna lönen: ”En fråga om prioriteringar”

Läs även: Regeringen införde karensregler – nu går statssekreteraren Markstedt (S) till Arla

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag