LO-bossen Thorwaldssons flipflop om invandring: Från ”superekonomi” till ”strama åt”

Bilden är ett montage Foto: Frankie Foughantine Wikipedia/Nyheter Idag/Faksimil SvD/Faksimil DN
  • Söndag 27 okt 2019 2019-10-27
E-post 2343

STOCKHOLM Asylinvandringen kunde ge oss en ”superekonomi” spådde LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson när det kom som mest migranter i slutet av 2015. Fyra år senare har LO-bossen svängt och vill ha färre invandrare till Sverige.

Expressen/Sifos mätning som visar att SD är lika stora bland LO-väljare som Socialdemokraterna är en ordentlig kalldusch för LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, som även sitter i Socialdemokraternas verkställande utskott.

Han går nu ut i flera medier och kräver en åtstramning av arbetskraftsinvandringen. I en intervju med Expressen listar han åtstramning av arbetskraftsinvandring som en av flera åtgärder som måste till för att LO-väljarna ska återvända till S.

– Att vi får ut mer pengar till välfärden, att klimatomställning inte bara leder till att vi får dyrare bensin- och dieselpriser utan vi får en rättvis omställning, att vi kan se till att täppa till hålen i arbetskraftsinvandringen så att LO:s medlemmar inte blir utsatta för konkurrens från låglönepersonal utanför Europa, säger Thorwaldsson till Expressen.

Thorwaldsson har riktat kritik mot Januariöverenskommelsen, JÖK:en, och krävt att den ska omförhandlas. Trots att han själv tidigare sagt ja till JÖK:en i Socialdemokraternas verkställande utskott.

I en annan intervju, med Dagens Nyheters Hanna Jakobsson, trycker Thorwaldsson också på att migrationspolitiken måste stramas åt med hänseende till arbetskraftsinvandringen. Han påstår att det är en linje man drivit hela tiden.

– Detta är en linje LO alltid haft och länge blev vi kallade rasister för att vi tyckte detta. I dag är det många som tycker att detta gått överstyr. Det gör att de som kommer hit för att arbeta i kvalificerade yrken som Sverige behöver också får en mycket svagare ställning, säger Thorwaldsson.

Bara fyra år tidigare var tongångarna om migranter och arbete betydligt mer positiva från Thorwaldsson.

I en intervju i december 2015 med Nyhetsbyrån Direkt, under den värsta migrationskrisen, var Thorwaldsson entusiastisk inför möjligheterna med att få asylmigranter i arbete.

– Om vi lyckas kan vi bli rikast i Europa. Lyckas vi får vi en superekonomi, jublade han.

Det kunde gå snabbt menade Thorwaldsson.

– Det är en enorm investering. Men redan 2020 kan de flesta av dessa 170 000 ha arbete, sade Karl-Petter Thorwaldsson entusiastiskt som i intervjun tryckte på vikten av utbildning.

Att asylmigranterna skulle vara lågutbildade och riskera att konkurrera med hans LO-medlemmar var inget Thorwaldsson varnade för då.

Det gick inte som Thorwaldsson hoppats på. 2017 hade var 20:e nyanländ invandrare ett jobb utan subventioner efter avslutad etableringsfas. Arbetsförmedlingen larmade tidigare i år om att antalet lågutbildade personer i Sverige nästan fördubblats sedan 2017.

I somras var antalet inskrivna på arbetsförmedlingen med låg eller ingen utbildning 15 700 personer. Många av de lågutbildade kan också vara analfabeter. Men ingen vet hur många analfabeterna är, då det saknas ordentlig statistik på området.

– Vi har koll på de som är inskrivna hos oss. Sedan kan det finnas personer som inte är inskrivna hos oss och de har inte vi koll på, säger Emil Johansson, enhetschef på Arbetsförmedlingen, till SVT Stockholm.

Läs även: ”Kompetensregnet” – så ljög SVT om att asylmigranter var högutbildade

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag