LO bygger 196 lägenheter i Malmös moderatområden

Foto: Flickr
  • Lördag 6 maj 2017 2017-05-06
E-post 188

SVERIGE Flera LO-förbund gör en gemensam investering på 2,5 miljarder kronor. Satsningarna riktas mot bostadsbyggande. Bland annat kommer man bygga 196 lägenheter i Kalkbrottet i Malmö, ett av stadens finare områden.

Sju LO-förbund har bestämt sig för att tillsammans investera 2,5 miljarder kronor i bostadsbyggande.

Pengarna kommer framför allt från intäkterna LO tjänade in på att i omgångar sälja merparten av sina andelar i Aftonbladet till den norska mediekoncernen Schibsted.

Dagens Arena uppger att LO tidigare planerat att använda intäkterna från försäljningarna av Aftonbladetandelarna till att satsa på annat håll inom mediesektorn, men trots utredningar har ett sådant beslut uteblivet.

LÄS ÄVEN: Politism går med brakförlust: Här är 9 tips på hur de vänder till svarta siffror

Nu kommer LO-förbunden istället att satsa miljarderna på bostadsbyggande i hopp om att förvärva 2,5 miljarder kronor.

Det är förbunden Byggnads, Kommunal, Elektrikerna, Seko, Handels, Pappers och Hotell och Restaurangfacket som tillsammans satsar 2,5 miljarder kronor på bostadsbyggande.

Pappers bidrar med 70 miljoner kronor, från de cirka 950 miljoner som förbundet har i sparat i kapital. Det uppger Dagens Arbete.

196 lägenheter i Malmös finare områden

Henry Heiniö, Pappers ekonomiansvarige, förklarar varför man satsar på byggande av hyresrätter.

– Därför att vi tycker att det byggs för få helt enkelt. Och det är ju just våra medlemmar ­– liksom medlemmarna i de andra fackförbunden – som är oftast tvungna att luta sig mot att det finns en marknad för hyresrätter, för de har ju oftast inte råd att köpa bostadsrätter, säger Henry Heiniö till Dagens Arbete.

Enligt Heiniö kommer LO bygga hyresrätter överallt där det finns en efterfrågan. Hittills har beslut fattats att 196 lägenheter ska byggas i Kalkbrottet i Limhamn, i Malmö.

Kalkbrottet i Malmö är ett område där priset för kvadratmeter för en bostadsrätt varierar mellan 35 000 kronor till 60 000 kronor. En bostadsrätt med tre rum och kök kostar i Kalkbrottet mellan fyra och sex miljoner kronor.

I Kalkbrottet röstade 45 procent av de boende på moderaterna i riksdagsvalet 2014.

Erik Spernaes, VD för fackjättens fastighetsbolag Bantorget Egendom, säger till Dagens Samhälle att det kommer vara svårt att få ner hyresnivåerna på de LO-byggda lägenheterna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag