LO öppnar för lönedumpning – Invandrare ställs mot svenskar

Foto: svtplay.se
  • Tisdag 7 mar 2017 2017-03-07
E-post

STOCKHOLM Den svenska fackjätten LO vill införa lägre löner för invandrare. Svenskt Näringsliv, Socialdemokraterna och Moderaterna välkomnar förslaget som LO-ledningen valt att kalla för utbildningsjobb. – Det är rimligt, säger  LO:s ordförande Karl Petter Thorwaldsson.

Ett nytt förslag från LO hyllas av Svenskt Näringsliv och av toppolitiker inom S och M. Förslaget består av att LO vill införa något man valt att kalla för utbildningsjobb. Motiveringen från LO är att man vill hjälpa människor utan gymnasieutbildning, primärt utrikesfödda, att komma in på arbetsmarknaden. Det rapporterar TT enligt Aftonbladet. För att få arbetsgivarna att tycka om förslaget vill LO sänka lönerna för de berörda arbetarna.

– Det är rimligt, säger  LO:s ordförande Karl Petter Thorwaldsson till TT enligt Aftonbladet.

LÄS ÄVEN: Förbannad arbetare om lönedumpningen från LO: ”Jävla svek!”

Utbildningsjobben ska omfatta personer i åldrarna 25-45 år som saknar gymnasieutbildning. Man måste ha en grundskoleutbildning för att kunna få utbildningsjobb. LO gör bedömningen att ungefär 50 000 arbetare skulle kunna vara aktuella för utbildningsjobb. Den lägre lönenivån ska gälla tills arbetarna bedöms ha samma kompetens som de andra på arbetsplatsen. Därefter ska kollektivavtal gälla. Staten ska även, enligt förslaget från LO, subventionera arbetsgivarna genom lägre arbetsgivaravgifter.

Svenskt Näringsliv har tidigare arbetat för att genomföra liknande förändringar av svensk arbetsmarknad genom låglöneanställningarna yrkesintroduktionsanställningar, YA-jobb. Skillnaden mellan YA-jobb och LO:s förslag är att arbetsgivarna enligt LO:s förslag slipper ordna med utbildning åt arbetarna, det ska arbetarna ansvara för på egen hand. Carolina Lemne, VD för Svenskt Näringsliv tycker att det gått alldeles för trögt med att utvidga YA-jobb i Sverige, hon välkomnar därför förslaget från LO:s ledning.

Sveriges Näringsminister, socialdemokraten Mikael Damberg, ser även han positivt på förslaget och hoppas att det ska leda till en bättre stämning mellan Svenskt Näringsliv och LO. Dambergs politikerkollega i Moderaterna, arbetsmarknadspolitiska talespersonen Elisabeth Svantesson, välkomnar LO-utspelet eftersom det liknar Moderaternas egna politik.

– Nu är det upp till bevis för LO och Svenskt Näringsliv att se till att detta verkligen blir av, säger Svantesson.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag