Löfven erbjuder samarbete för att stoppa SD – men Kristersson vill ha borgerlig regering

Stefan Löfven i partiledardebatt på TV 4. Bild: Faksimil TV4
  • Tisdag 4 sep 2018 2018-09-04
E-post 338

SVERIGE Kristersson tänker inte släppa fram en socialdemokratisk regering även om det rödgröna blocket blir störst. Det beskedet gav moderatledaren i partiledardebatten på TV 4. Löfven kontrade med att erbjuda allianspartier plats i en koalitionsregering – allt för att blockera sverigedemokratiskt inflytande.

Vem ska regera landet efter valet? I söndagens partiledardebatt på TV 4 gavs inga klara besked i frågan. Efter att programledarna konstaterat att det rödgröna blocket såg ut att bli störst fick Ulf Kristersson frågan om han, i fall det resultatet höll i sig, skulle släppa fram Löfven som statsminister.

– Absolut inte, svarade Kristersson.

På frågan om varför han inte skulle göra det förklarade sig Kristersson närmare.

– Därför att Alliansen är Sveriges i särklass största gemensamma regeringsalternativ, sade Kristersson. Vi är väsentligt mycket större än socialdemokraterna som verkar vilja regera själva. Eller i vart fall till varje pris själva ska ha statsministerposten. Väsentligt större än den nuvarande regeringen och så vitt jag vet har Stefan Löfven ännu inga planer på att ta med Vänsterpartiet också i sin regering.

Löfven erbjöd allianspartierna plats i socialdemokratisk regering

Stefan Löfven besvarade detta genom att bjuda in till samarbete över blockgränserna.

– Jag har ju pratat länge om att jag tycker blockpolitiken är förlamande för Sverige, sade Löfven. Det hämmar Sveriges utveckling. Vi behöver hitta ett annat system. Det kan vara koalitionsregering men det kan också vara i riksdagen.

Läs även: Löfven vill bilda blocköverskridande regering – för att stänga ute SD

Löfven gick också till angrepp på allianspartierna som han ansåg gett olika besked i frågan om vem som ska få bilda regering.

– Och det som är häpnadsväckande nu här är att i förra valet, då tyckte alliansen att det största blocket skulle få regera och det kan man ju alltid tycka, sade Löfven. Men nu är det det minsta blocket, så oavsett hur väljarna röstar så tänker Ulf Kristersson försöka bilda regering.

Löfven: Alliansen blir beroende av Sverigedemokraterna

Istället bjöd Löfven alltså in allianspartierna till en koalitionsregering. Detta för att få till en regering som ”kan få igenom sin politik i riksdagen”. Och där sade sig Löfven vara redo till samarbete – för att se till att Sverigedemokraterna utestängs från inflytande. En fråga där Löfven inte ansåg att alliansen har varit tillräckligt tydliga.

– Som jag säger, det är både koalitionsregering, jag öppnar för det, men det viktigaste avgörandet är i Sveriges riksdag, sade Löfven. Det är där budgeten ska igenom, det är där propositionerna ska igenom och då är det Sveriges riksdag som är avgörande och då är det för mig tydligt att det är Sverigedemokraterna, det finns ingen möjlighet till samarbete eller beroende, och dessvärre är man på den andra kanten redo att bli beroende av Sverigedemokraterna om man tänker pressa sig igenom i en sådan här situation.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag