Löfven: ”Finns inte förutsättningar”

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 29 okt 2018 2018-10-29
E-post 294

STOCKHOLM Stefan Löfven träffade talman Andreas Norlén på måndagen. Han meddelade att han inte kunnat bilda regering under sin sonderingsperiod.

Läs mer: Ekot: Löfven kastar in handduken om regering

– Samtalen har varit konstruktiva, sade Löfven på en pressträff i Riksdagen på måndagsförmiddagen. Löfven uppger att han mött de andra partiledarna – minus Jimmie Åkesson som han inte träffade – med respekt.

Trots det så har det inte blivit någon regering.

– Det finns inte förutsättningar.

I två veckor har han sonderat.

– Det är en process som inte kan hastas fram, säger Löfven.

Han säger sig vara beredd att åter ta stafettpinnen om talman Andreas Norlén återkommer och anser fortsatt att en socialdemokratiskt ledd regering är det bästa för Sverige.

Nyheter Idag frågade Löfven hur han kan säga att samtalen varit konstruktiva när han inte lyckats bilda regering.

– Jo det är fullt möjligt att säga det, naturligtvis. Om samtalen är av den arten att man faktiskt sitter ner och diskuterar om hur läget är, varandras utgångspunkter, positioner – vi diskuterade utan att förhandla också en del av de politiska sakfrågorna – och man upplever att de här samtalen är meningsfulla, då menar jag att de också är konstruktiva.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag