Löfven försvarar påhoppet på Skyttedal: ”Det är därför vi stör oss på Gucciväskor och sportbilar”

Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 26 maj 2019 2019-05-26
E-post 1318

STOCKHOLM Statsminister Stefan Löfven tycker att hans partikamrat Heléne Fritzon gjorde rätt när hon anmärkte på att Sara Skyttedal kör sportbil och bär ”Gucciväska”. Enligt Löfven är det rätt att kritisera Skyttedals väskval och vilken bil hon kör för att valet är en fråga om värderingar. – Det här handlar om kvinnors rättigheter, säger han till Expressen.

I fredags var det en spänstig och stundtals hetsig slutdebatt inför EU-valet i SVT. Heléne Fritzon (S) gick under debatten till personangrepp på Sara Skyttedal när Skyttedal frågade Fritzon om varför svenskar ska betala bidrag för medborgare i andra länder.

– Jag har sett dig nu i hela valrörelsen. Du pratar och åker runt i din sportbil, du tar exempel med dina Gucciväskor, du kallar väljarna för dumpuckon, och du skålar i champagne när du tycker att du vunnit en politisk seger, sade Fritzon.

Sara Skyttedal svarade senare på Twitter och lade upp en bild på sin ”Gucciväska” – inköpt på Åhléns.

Fritzons personangrepp har hyllats och försvarats av S-politiker och S-tjänstemän. Bland annat av Joel Stade (S), politiskt sakkunnig på regeringskansliet som jobbar nära Löfven. Han tycker att det ”får hon ta”.

 

Personangreppet har även fått hård kritik. Bland annat av forskaren, tidigare FI-politikern, Linnea Bruno.

Stefan Löfven själv drar däremot en lans för Heléne Fritzon i en intervju med Expressen

Gucciväskor och sportbilar handlar om kvinnors rättigheter menar Stefan Löfven.

– Det här är ett viktigt val om värderingar och det är därför vi stör oss på Gucciväskor och sportbilar för det här handlar om kvinnors rättigheter. Kristdemokrater som inte kan stå upp för kvinnors rätt till sin egen kropp, inte står upp för aborträtten, partier som inte står upp för löntagares rättigheter och klimatfrågan – det är sådana värden det här handlar om, säger statsministern till Expressen som inte tycker att det varit för mycket pajkastning i valrörelsen.

Löfven tycker att Fritzons påhopp på Skyttedal var rimligt.

– Eftersom hon själv framhåller Gucci-väskan och sportbilen kan det inte vara fel att att referera till hennes egna ord. Det är inte vi utan hon som pratar om Gucciväskor och sportbilar så om vi citerar henne själv kan väl inte det vara så farligt, säger Löfven.

Sara Skyttedal har senare sagt att hon inte ens äger någon Gucciväska.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag