Löfven i Agenda: Gängvåldet skulle vara likadant utan invandringen

Foto: Skärmdump från SVT Play
  • Måndag 18 nov 2019 2019-11-18
E-post

SVERIGE I SVT:s Agenda på söndagen utfrågades Stefan Löfven (S) om orsakerna bakom det tilltagande gängvåldet. Enligt statsministern finns det ingen koppling mellan Sveriges höga invandring och brottsligheten.

Stefan Löfven tillfrågades om orsakerna bakom gängvåldet och dödsskjutningarna men kunde inte ge något tydligt svar. Han menar att Sverige hade en annan typ av dödligt våld tidigare, att det nu ser annorlunda ut och att ”vi kanske inte såg det komma”.

– Vi har inte varit riktigt förberedda på att det också skulle drabba oss. Vi hade inte den typen av våld då, men nu har vi det och det är därför vi måste bestämma oss. Riktningen är glasklar, bestämdheten för att visa att samhället är alltid starkare än brottsligheten, sade Löfven.

Programledaren Anders Holmberg tog upp att många ser ett samband mellan flyktinginvandringen till Sverige och den ökande gängbrottsligheten. Löfven svarade att segregation och arbetslöshet kan drabba vem som helst och beror inte på var man är född.

– Segregationen beror på att det är för låg sysselsättning och för hög arbetslöshet i de här områdena. Men det hade det varit oavsett vem som hade bott… Om du sätter dit människor som är födda i Sverige under samma förutsättningar så får du samma resultat.

Anders Holmberg frågade om vi hade haft samma situation utan invandringen.

– Om de ekonomiska klyftorna, de sociala orättvisorna hade varit desamma – svar ja. Det är min bestämda uppfattning.

Läs också:

Reaktionerna efter Löfvens katastrofintervju: ”Sorgligt uruselt”

Janne Josefsson om dömda för bidragsbrott: 70 procent är invandrare

Storbedragaren till sina fans: ”Jag är den rikaste romska mannen av alla”

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag