Löfven: Inte aktuellt att sänka bensinskatten

Stefan Löfven (S). Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 18 maj 2019 2019-05-18
E-post 1355

”Nej, det är inte det”, säger statsminister Stefan Löfven till Sveriges Radio när han får frågan om det kan bli aktuellt att sänka bensin- och dieselskatterna. Samtidigt väntas tusentals människor protestera under lördagen mot rekordpriserna på bränsle.

De höga bränslepriserna slår hårt mot människor som är beroende av bilen i sin vardag. Facebookgruppen ”Bensinupproret 2.0” har över 570 000 medlemmar och under lördagen planerar tusentals missnöjda bilister olika protester runt i Sverige.

Men trots detta är beskedet från Stefan Löfven att några skattesänkningar på bränsle inte är aktuellt.

– Nej, det är inte det, säger han till Sveriges Radio Ekot.

Även om han inte är beredd att gå protesterna till mötes säger han sig förstå frustationen.

– Jag förstår mycket väl den här ilskan. Jag är själv uppväxt på landsbygden och vet betydelsen av att kunna köra bil.

Vidare menar han att de höga bränslepriserna är ”en tydlig signal” om att vi måste ställa om från olja. Han menar även att Sverige borde tillverka mer av ”vårt egna bränsle” som han säger är miljövänligt.

SR Ekot har även talat med SD-ledaren Jimmie Åkesson. Han säger sig vara villig att sänka bensinskatterna och poängterar att SD tidigare drivit just den frågan.

Emellertid vågar han inte lova just nu att det går att få ner priset till 12 kronor litern, ett krav från Bensinupproret. Detta eftersom det skulle handla om ”enorma pengar” som i sin tur måste tas någonstans ifrån.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag