Löfven kampanjar för kontroversiell president

Stefan Löfven. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 25 mar 2023 2023-03-25
E-post 0

I en film släppt av Montenegros demokratiska socialistparti (DPS) syns Stefan Löfven kampanja för landets nuvarande president Milo Djukanovic. Detta trots att flera anklagelser om korruption och band till organiserad brottslighet har riktats mot presidentens parti.

Det är i en video upplagd på partiets sociala medier som Sveriges forne statsminister vänder sig direkt till det balkanska landets väljare.

– En röst för DPS är en röst för stabilitet och ekonomisk utveckling och ett försvar för Montenegros hårt förvärvade demokratiska åstadkommanden, säger Löfven i videon, som Dagens Nyheter tidigare har rapporterat om.

Läs även: S-parodi gör succé på Youtube: ”Få komiker som vågar sparka på dem”

Vad som inte framkommer i Löfvens utläggning är att flera anklagelser riktats mot partiet DPS och president Djukanovic på senare år.

I organisationen Freedom House rapport om Montenegro från 2023 ger man landet betyget 67/100 i sitt demokratiindex, vilket innebär att det klassas som ”delvis fritt”. President Djukanovic och DPS beskrivs där som bidragande till problemet och däribland står det att partimedlemmar tros vara kopplade till kriminella gäng.

Vid det senaste presidentvalet 2018 vägrade dessutom Djukanovic – som vann valet med stora siffror – att delta i några offentliga debatter. Några oegentligheter i valresultatet rapporteras däremot inte av Freedom House.

Kenneth Morrison, professor i sydösteuropeisk historia på De Montfort-universitet i England, säger att ett stöd för Nato- och EU-vännen Djukanovic från utländska politiker kan ha motsatt effekt.

– För Djukanovic opponenter ses utländska ledares uppmaningar till att stödja honom helt enkelt som hyckleri. EU har i många år uttryckt oro över bristen på politisk förnyelse och misstänkt korruption. Nu är det samma människor som tidigare velat att han ska avgå som stödjer hans presidentkampanj, säger han till Dagens Nyheter.

I ett skriftligt uttalande till Dagens Nyheter säger Stefan Löfven att han spelade in filmen i egenskap av ordförande för Europeiska socialdemokratiska partiet (PES). Vidare menar han att DPS är den tydligaste rösten för ett självständigt Montenegro i ljuset av ett aggressivt Ryssland.

”Jag och PES är medvetna om att DPS har ett arbete framför sig gällande deras parti. I PES arbetar vi aktivt för att stötta och stärka de socialdemokratiska partierna, en stark socialdemokrati i Europa kräver demokratiska organisationer”, skriver Löfven till tidningen.

Montenegro fick sin självständighet 2006 och sedan dess har Milo Djukanovic antingen suttit som president eller regeringschef.

Läs även: Löfven sågar SVT: ”Vi behöver väl inte mer av mörka framtidsspekulationer”

Läs även: Löfven om brottsligheten: ”Det handlar om sociala förutsättningar”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag