Löfven om att ta bort statyer: ”Tror inte på det”

Bild: Nyheter Idag/Holger Ellgaard/CC BY-SA 3.0/
  • Onsdag 17 jun 2020 2020-06-17
E-post

Nu säger statsminister Stefan Löfven att han inte tror på att ta bort statyer av historiska personer som väcker missnöje. Tidigare har Frankrikes president Emmanuel Macron avfärdat att ta bort statyer i Frankrike, med anledning av attacker mot statyer och krav på att de tas bort under demonstrationer mot rasism och polisvåld i USA och Europa.

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) avvisar kraven på att ta bort statyer i Sverige. I en intervju med Expressen säger Löfven att han ”tror inte på” att att ta bort statyer över historiska personer som orsakar missnöje.

– Nej, jag tror inte på det som något generellt recept. Vi har en historik. Ska man vart hundrade år börja tänka på vilka statyer eller andra monument som ska rivas för att vi nu ser det här i ett annat ljus? frågar sig Löfven och fortsätter:

– Jag tycker man kan ha uppfattningar om olika personer, men att vi skulle börja se över vilka statyer vi ska ha kvar, nej, jag tror inte på det.

Läs även: Macron: ”Kommer inte ta ned någon staty”

Även Frankrikes president Emmanuel Macron har sagt att hans land inte kommer ta ned några statyer från sin historia.

– Republiken kommer inte sudda bort några spår, eller något namn, från sin historia. Den kommer inte ta ned någon staty, sade Macron i ett tal på söndagen.

Attacker mot statyer i USA och Europa

I samband med demonstrationer mot rasism och polisvåld efter George Floyds död i USA har statyer attackerats och vandaliserats på flera platser i USA och Europa.

I flera fall har myndigheter gett efter för demonstranternas attacker, och tagit bort eller diskuterat att ta bort statyer över kontroversiella personer från historien.

Läs även: Namninsamling kräver: ”Ta ner Carl Von Linnés staty i Sverige!”

I Sverige kräver en namninsamling att statyer av Carl von Linné sa tas ned. Stöder för insamlingen är emellertid lågt: efter över en vecka har bara strax över 1 800 personer undertecknat insamlingen.

På tisdagen föreslog den tidigare kulturhuvustadsdirektören Jan Björinge att statyn av Karl XII i Kungsträdgården ersätts med en staty av klimataktivisten Greta Thunberg.

Läs även: Striden om statyerna: ”Byt ut Karl XII mot en staty av Greta”

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag