Löfven om KD-SD-mötet: ”Ett riktigt högerkonservativt block”

Stefan Löfven (S). Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 3 jul 2019 2019-07-03
E-post 545

SVERIGE På tisdagen käkade Jimmie Åkesson (SD) lunch med Ebba Busch Thor (KD), och nu varnar Stefan Löfven (S) för att ett ”riktigt högerkonservativt block” kan komma att bildas.

Både Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson har gått ut i sociala medier och skrivit om lunchmötet mellan de två på tisdagen. På Facebook skriver Busch Thor att partierna har ”goda förutsättningar för gemensamt agerande” i flera frågor.

Enligt KD-ledaren handlade mötet främst om sjukvården, energipolitiken, och den kommande parlamentariska utredningen om migration.

En som har kommenterat mötet efteråt är statsminister Stefan Löfven:

– Ebba Busch Thor har ju under sin tid som partiledare dragit Kristdemokraterna betydligt åt höger, så det här kanske inte var så oväntat. Däremot undrar jag vad traditionella kristdemokrater ser för kristna värderingar i Sverigedemokraterna som de är attraherade av, säger Löfven till P4 Värmland.

Reportern frågar vad det betyder för svensk politik om KD öppnar för samarbete med SD.

– Det verkar ju bli ett tydligt konservativt block i så fall. Ett riktigt högerkonservativt block, det har vi ju sett i andra länder. Man kan se det formas i så fall, svarar Löfven och menar att ett sådant block skulle inkludera moderater, kristdemokrater och sverigedemokrater.

Stöd Nyheter Idag

Hej där.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag